Skott och jubel efter Abbas storseger

NYHETER

Vann palestinska valet med närmare 70 procent av rösterna

Ramallah/Jerusalem

Skottsalvor i luften och dunkande musik fyllde natten i Ramallah efter Mahmud Abbas vinst i söndagens palestinska presidentval.

PLO-veteranen Abbas tillägnade sin jordskredsseger till den döde ledarikonen Yasser Arafat.

Något officiellt resultat förelåg inte, men när vallokalsundersökningar visat att Abbas vunnit närmare 70 procent av rösterna gav sig hans anhängare ut på gatorna för att fira. Tutande bilar trängdes med dansande och skjutande ungdomar på centrumtorget al-Manara.

Tvåa i valet blev den oberoende kandidaten Mustafa Barghuti, som fick cirka 20 procent av rösterna. Valdeltagandet var drygt 65 procent av de registrerade väljarna, ganska hyfsat med tanke på att den mäktiga islamiströrelsen Hamas hade manat till bojkott.

Jämfört med nattens jubel var stämningen betydligt lugnare under dagen. En stadig ström palestinier trotsade januarikylan och kom till vallokaler som den i ett kalt och kyligt klassrum på Aziz Shahin-skolan i Ramallah.

Noga märktes väljarnas tummar med bläck för att förhindra fusk. En kvinna med tjock luva över sin huvudduk och dottern i släptåg lade stolt ned sin valsedel i urnan.

”Bäst i nuläget”

Det unga paret Manal och Jihad gjorde ingen hemlighet av vilka de röstat på när de kom ut i snålblåsten utanför skolan.

– Abu Mazin, sade skådespelerskan Manal och syftade på Abbas.

– Inte för att jag gillar honom så mycket, men han är den bäste ledaren för denna tid. Han stod nära Abu Ammar (Yasser Arafat).

– Mustafa Barghuti, sade Jihad. Jag litar inte på Fatah-ledarna längre. Abu Mazin vill ge upp motståndskampen, det tycker jag är fel.

Det förekom en del rapporter om problem under valdagen. Barghuti hävdade att bläck som gick lätt att tvätta bort hade använts i vissa vallokaler och krävde att valet skulle stoppas.

I östra Jerusalem, där Israel enbart lät 5300 palestinier rösta på ett fåtal israeliska postkontor, förekom oklarheter kring röstlängderna som fick ett antal väljare att vända hem med oförrättat ärende.

Stämningen var upptrissad utanför posten på Salah al-Din-gatan. Hundratals palestinier myllrade på gatan medan israeliska säkerhetsstyrkor tittade på. Med sin skylt ”Israel bananrepublik” och en stock bananer protesterade en kvinna mot de israeliska valrestriktionerna i Jerusalem.

”Imponerande”

Tumult utbröt när den forne amerikanske presidentkandidaten John Kerry och expresidenten Jimmy Carter dök upp i trängseln för att ta en titt på valprocessen.

I Carters observatörsgrupp ingår förre statsministern Carl Bildt, som under dagen besökte trakten kring Hebron på Västbanken. Han sade att valet var ”lugnt och relativt välordnat” i de byar som han varit i.

– Detta är första gången någonsin ett arabiskt folk har möjlighet att i ett fritt val välja sin president. Och det i ett land som vare sig har frihet eller fred. Det är imponerande, sade Bildt till TT.

När Mahmud Abbas nu vunnit valet väntas han inom kort återuppta fredssamtalen med Israel. Men hindren är många och få vågar hoppas på snabba framsteg.

– Vi hoppas att det kan bli förändring nu. Men jag tvivlar på att israelerna vill ha slut på ockupationen, sade tjänstemannen Atif utanför vallokalen i Ramallah medan han virade sin halsduk tätt om sig till skydd mot vintervinden.

Tomas Härenstam/TT