Däggdjurets sista måltid – en dinosaurie

NYHETER

Forskare: Mycket upphetsande fynd

1 av 2 | Foto: Dinosaurien hittades i magen på ett 130 miljoner år gammalt fossil efter det kattliknande djuret Repenomamus robustus. Djuret var cirka 60 centimeter långt. På platsen hittades också fossil efter artens större släkting Repenomamus giganticus (illustration nedan), som kunde bli runt 90 centimeter lång.

Bybor i Kina har hittat resterna av en mycket liten dinosaurie - i magen på ett däggdjur. En häpnadsväckande upptäckt för forskarna som tidigare inte trodde att det fanns däggdjur som jagade dinosaurier.

- De nya bevisen ger oss en helt ny bild, säger paleontologen Meng Jin på det amerikanska naturhistoriska museet.

Forskare säger att djurets sista måltid är det första tecknet på att däggdjur jagade små dinosaurier för ungefär 130 miljoner år sedan. Det motbevisar de rådande konventionella evolutionsteorierna som säger att de första däggdjuren var skygga jordekorrar som jäktade omkring i skuggan av de jättelika reptilerna.

"Storleken förvånar alla"

I det här fallet handlar det om ett däggdjur stor som en katt, och dess offer var en 13 centimeter lång ”papegojdinosaurie”, rapporterar AP. En andra däggdjursfossil hittades på samma plats och man tror att det kan vara det största tidiga däggdjursfossilen någonsin hittat. Det är ungefär lika stort som en hund – vilket är 20 gånger större än de flesta däggdjur som levde under den tidiga Kritaperioden.

- Den här storleken har förvånat alla, säger Zhexi Luo på Pittsburghs naturhistoriska museum. Med de båda fynden i åtanke tror nu forskare att den period som däggdjuren levde under inte alls såg ut som vi trott, med långhalsade, jättelika urdrakar. Det verkar i stället som om mindre dinosaurier var tvungna att titta sig över axeln för att undvika att bli uppätna av morrande och köttätande däggdjur.

Slets sönder sitt byte

Det dinosaurieätande däggdjuret tillhör arten Repenomamus robustus, är ungefär 60 centimeter lång och vägde förmodligen runt 7 kilo.

Skadorna på den lilla dinosaurien visar att R. robustus verkar ha slitit sönder sitt byte likt en krokodil. Förmodligen hade den inte utvecklat förmågan att tugga sin föda.

Det större fossilfyndet är också en Repenomamus, men mycket större. Den var runt 90 centimeter lång och vägde cirka 14 kilo. Forskarna har döpt den till R. giganticus.

- Giganticus spelar i en egen liga, säger Luo.

Men det finns en del frågetecken kring de häpnadsväckande fynden. Varför de dog vid samma tid i samma område till exempel.

- Det är möjligt att någon form av giftig vulkanisk gas dödade djuren när de låg och sov, säger Meng.

Karl Thor