Evakuering förbereds i södra Sverige inför kall helg

NYHETER

Det ska bli kallt till helgen i södra Sverige. I Hässleholm och Kristianstad förbereds evakuering av dem som inte kan bo kvar hemma, uppger Sydsvenskans nätupplaga. Främst handlar det om äldre personer på landsbygden.

Hässleholm blev hårt drabbat av helgens stormar och många av kommunens 50 000 invånare drabbades hårt. På torsdagen var fortfarande 2 500 hushåll utan el. Men invånarna ställer upp för varandra.

– Personer ringer hit och erbjuder sig att ta emot övernattningsgäster, säger Anders Nählstedt, ställföreträdande räddningschef i Hässleholm, till Sydsvenskan.

– Vi förbereder oss för att kunna ta emot folk i gymnastiksalar och på andra lämpliga platser i kommunen, fortsätter han. Det kommer att bli ett spartanskt boende, men folk kan åtminstone få värme och tak över huvudet.

Många har redan flyttat till släktingar och vänner och kommunen säger sig ha full koll på de personer som har någon form av omsorg, genom hemtjänsten eller trygghetslarm. Ändå är det svårt för räddningstjänsten att säga exakt hur många det är som sitter hemma utan värme.

Många har valt att stanna hemma

Även Kristianstad rustar sig inför den kommande kylan. Under eftermiddagen har lokalradion informerat om var i kommunen det finns värmestugor utställda.

– Vi ser att temperaturen är på väg att falla, så vi ökar vår insats och förbereder att hålla 18 olika värmestugor öppna, säger Peter Zerpe, kommunens säkerhetschef och beredskapssamordnare, till tidningen.

Enligt Sydsvenskan är det många på landsbygden kring Kristianstad som valt att stanna hemma – trots att de saknar el. För dem finns det reservaggregat att låna av kommunen.

Karl Thor