Nyheter

- Jag blev avlyssnad

NYHETER

Hans Blix säker på att han buggades av USA

LONDON

Hans Blix, chef för FN:s vapeninspektörer under Irakkriget, är övertygad om att både hans kontor och hem i New York avlyssnades.

Han är också säker på att USA kommit över bilder på irakiska vapen från vapeninspektörernas kontor i FN-skrapan.

- Det är vidrigt, säger han.

besviken Hans Blix gick långt för att skydda sitt hem och sitt kontor från avlyssning, men han är övertygad om att han blev det ändå. "Det är intrång i ens integritet i en situation där man faktiskt är på samma sida", säger han.
besviken Hans Blix gick långt för att skydda sitt hem och sitt kontor från avlyssning, men han är övertygad om att han blev det ändå. "Det är intrång i ens integritet i en situation där man faktiskt är på samma sida", säger han.

Hans Blix har bara givit en enda intervju om sina misstankar och att vara buggad och den publiceras i dag i den brittiska tidningen Guardian. I intervjun berättar Blix att han väntade sig att bli avlyssnad av Irak - men inte av USA.

Blix beskriver avlyssningen som "vidrig".

- Det är intrång i ens integritet i en situation där man faktiskt är på samma sida, säger Hans Blix och syftar på att både FN och USA ville avväpna Saddam Hussein.

Hans Blix berättar att han gick långt för att skydda sitt hem och sitt kontor från avlyssning. Ett säkerhetsteam från FN svepte båda platserna för att leta efter avlyssningsutrustning.

Hemlisar på gatan

- Hade man något viktigt att tala om gick man till en restaurang eller ut på gatorna, säger han.

I Guardianintervjun berättar Hans Blix också om ett möte, två veckor före krigsutbrottet, med USA:s biträdande utrikesminister John Wolf som har ansvar för frågor om icke-spridning av vapen.

Vägrade svara

John Wolf tog fram två fotografier, det ena på ett irakiskt förarlöst plan, en så kallad drönare. Det andra på en irakisk klusterbomb.

Hans Blix är övertygad om att bilderna kom från hans eget kontor. När han frågade Wolf varifrån de kom vägrar denne svara.

- Han skulle inte kunna ha dem, säger Hans Blix.

Han misstänker att USA kan ha fått dem från någon i hans personal - även om han inte ser det som särkilt troligt.

- De kan också ha tagit sig in i den säkra faxen och fått dem på det sättet, säger han.

Använde inte telefon

Det finns uppgifter om att Hans Blix mobiltelefon var avlyssnad av västerländska säkerhetstjänster när han var i Irak, men Blix hävdar att han inte använde telefonen i Irak.

Finns det utskrifter av hans samtal har avlyssningen gjorts

någon

annanstans.

Troligast i New York - gjord av USA.

Leif Kasvi

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter