Publicerad:
Uppdaterad:

Blodigaste dagen på månader i Gazaremsan

Publicerad:
Uppdaterad:

15 palestinier sköts ihjäl

JERUSALEM

Femton palestinier sköts ihjäl under intensiv skottväxling med israeliska styrkor i Gazaremsan på onsdagen, den blodigaste dagen i territoriet på flera månader. Hamas svor att hämnas och uppmanade sina medlemmar att utföra nya självmordsdåd.

Eldstriden i staden Gazas östra utkant utbröt när israeliska soldater och stridsvagnar före gryningen avancerade mot det fattiga och tätbefolkade området al-Shijaiyya.

-Det var häftig skottlossning, hela tiden, hela morgonen, sade Hussam al-Madhun, kulturarbetare i Gaza, till TT.

Tolv palestinier miste livet i kulregnet och över 40 skadades. Flera som dödades var beväpnade, men minst två uppgavs ha varit civila. Ytterligare tre palestinier dödades under en annan arméräd i Rafah i södra Gazaremsan.

I al-Shijaiyya tjöt ambulanssirener medan maskerade palestinier sköt mot stridsvagnarna, som svarade med kraftig eldgivning. Striden pågick till långt in på eftermiddagen, innan israelerna drog sig tillbaka.

”Alla var rädda”

- I området var alla rädda och höll sig inomhus. Men i resten av staden pågick livet nästan som vanligt, förutom att moskéerna uppmanade folk att hjälpa folk, sade al-Madhun.

Bland dödsoffren fanns Muhammad Hillas, 18-årig son till Ahmad Hillas, den högste ledaren i Gaza för Yasser Arafats Fatahrörelse.

En annan som miste livet var Hani Abu Sukhayla, en ledarfigur inom militanta Hamas. Som hämnd manade islamiströrelsen till en våg av självmordsdåd mot israeliska mål.

''Ledarna uppmanar alla sina stridande celler i Jerusalem, Hebron, Nablus, Betlehem, Jenin, Tulkarm och Gaza och i alla städer och byar att svara snabbt och slå till mot fiendepositioner i enorma martyraktioner'', hette det i ett uttalande.

Stoppa attacker

En israelisk militärtaleskvinna sade till TT att syftet med aktionen i Gaza var att stoppa palestinska granatattacker mot den hårdbevakade bosättningen Netzarim, som ligger nära Gaza stad. Dessa angrepp kräver sällan några dödsoffer.

Netzarim är en av de 17 israeliska bosättningar i Gazaremsan som premiärminister Ariel Sharon överraskande har sagt att han vill evakuera, kanske redan till sommaren.

Det har spekulerats i att militären inför evakueringen skulle trappa upp sina aktioner i territoriet, i syfte att sarga de militanta palestinska grupperna och förhindra att de tolkar Israels reträtt som en seger.

-Jag kan inte kommentera politiska frågor. Denna aktion syftade bara till att stoppa attacker som pågår varje natt mot Netzarim och konvojer på väg dit, sade armétaleskvinnan.

Tomas Härenstam/TT

Publicerad:
Publicerad: