Nyheter

En död och en skadad i skottdrama i morse

NYHETER

Polisen söker maskerad man

En man i 30-årsåldern skottskadades vid femtiden på lördagsmorgonen. Mannen lyckades själv larma polisen. När polisen kom till platsen påträffades en kvinna död i en intilliggande fastighet.

Foto: HENRY LUNDHOLM

En man i 30-årsåldern slog i morse larm till polisen och berättade:

– En maskerad man har skjutit mig.

I villan bredvid hans hem i det lilla samhället låg en kvinna i 20-årsåldern skjuten till döds.

Mannen slog själv larm vid fem-tiden på lördagsmorgonen. Han sa att han blivit skjuten i sitt hem i det lugna villasamhället i Mellansverige.

När polisen kom till platsen berättade han hur en maskerad, mörkklädd man tagit sig in och skjutit honom. Han träffades i kroppen och har förts till Akademiska sjukhuset i Uppsala för operation.

Mannens skador bedöms inte som livshotande och han har hållit sig vid medvetande. Det handlar dock om svåra skador och under dagens operation valde läkarna att inte plocka ut den kula han har i sig.

– Vi kommer inte att kunna höra honom de närmsta dagarna, säger Lena Larsson, informationsansvarig vid polisen.

Kvinna hittas död

Polisen hade knappt kommit till platsen förrän nästa larm kom. En av grannarna – i det lilla samhället där alla känner alla – sa att det låg någon i ett av grannhusen. Därinne fann polisen en kvinna, i 20-årsåldern, skjuten till döds.

Den rättsmedicinska undersökningen väntar dock och polisen vet ännu inte vilket vapen hon skjutits med. Det enda man kunnat konstatera är att det inte handlar om ett hagelgevär.

– Vi vet heller inte om de två skjutits med samma vapen eller inte, säger Lena Larsson.

Nu väntar en stor kartläggning för att utreda vad som hänt. Polisen är övertygad om att det finns något form av samband, men i kväll konstaterar man att mycket är osäkert.

– Vi har inte hittat någon form av motiv, säger Lena Larsson.

De boende i samhället har en nära relation till varandra och man umgås flitigt. De båda skjutna tillhör samma religiösa församling.

I dag vaknade man till chocken – ingen förstår vad som hänt. Och de vittnesuppgifter som väckt mest intresse talar om hur en bil med en rivstart lämnade platsen tidigt i morse.

Hundar fick upp spår

Hundförare fick upp spår i närheten av den skottskadade mannens villa. Efter en kilometer tappade hundarna vittring och där har polisens tekniker nu säkrat viktiga spår.

Fot- och däckavtryck har tagits och polisen täcker ett stort område i jakten på ytterligare bevis.

– Nu ska vi se om de spåren stämmer överens med fynden vid den döda kvinnan, säger Lena Larsson.

Samtidigt genomförs dörrknackning i området och ett stort antal människor – bland dem anhöriga till offren – har hörts upplysningsvis.

Direkt efter larmet upprättades vägspärrar, men polisen tvingades i eftermiddag konstatera att de inte gav någonting.

Den skjutne mannen bor i en villa tillsammans med sin fru. En nära granne hörde steg och oväsen, följt av skottlossning. Det är oklart om flera skott har avlossats.

Karin Klarström, Mattias Lundell

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Italien-Schweiz i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter