Ett helt fjäll – för dig själv

NYHETER

Aftonbladet i Sveriges sista vildmark

1 av 5 | Foto: "DET HÖGRE LANDET" Padjelanta betyder ”det högre landet” på samiska. Här finns Sveriges största världsarv, 9 400 kvadratkilometer av makalöst vacker vildmark. Aftonbladets Per-Iwar Sohlström tar sig över en jokk, en större bäck.

Laponia. Det är aldrig riktigt tyst i fjällen.

Där finns alltid porlet från en bäck eller bruset från en jokk, en ljungpipares entoniga dysterhet, vinandet från myggen.

Det är ändå den känslan av tystnad och ensamhet som gör denna sista svenska vildmark så unik att den är ett världsarv och måste sparas för evigt.

Laponia heter området som är världsarvet och det omfattar Padjelantas, Sarkes, Stora Sjöfallets och Muddus nationalparker. Sjaunjas och Stubbas naturreservat. Tillsammans 9 400 kvadratkilometer i Jokkmokks och Gällivares kommuner.

Det är stort. Det är mycket. Det är skog och kalfjäll. Sjöar, älvar, Sjaunjamyren och Rapadeltat.

Det är makalöst vackert.

Driver rennäring

Sarek är vilt, massivt, tungt, kargt. Padjelanta är vänare, lägre, rundare fjäll, stora sjöar, öppnare. Muddus är skog och myrar.

Stora Sjöfallet, där har 7 000 år gamla boplatser hittats. Sju samebyar bedriver rennäring i Laponia. Det är den viktigaste näringen och den är helt beroende av orörda marker.

Staloluokta är en central punkt i Padjelanta. Dit kommer nästan alla som vandrar från Akka i norr eller Kvikkjokk i söder. Det är mellan åtta och nio mil från båda hållen. Det är rätt så lättvandrat dit längs den markerade Padjelantaleden. Padjelanta är samiska och betyder ”det högre landet”.

Staloluokta ligger vid sjön Virihaure. Det är en stor, färgskimrande sjö. Den kan synas grön, lila, blå, allt samtidigt, när solen skiner, och blytungt grå i dåligt väder.

Världens vackraste

Den har beskrivits som världens vackraste i solnedgång.

Virihaure är omgiven av tusenmetersfjäll. Det är en mycket effektfull inramning. Till Staloluokta kommer systrarna Mika och Anne-Frida Friis-Zaluha. De bor båda i Danmark medan deras pappa Myron bor i Uppsala.

Det är deras första fjällvandring och de är fullständigt överväldigade.

- Det är så fantastiskt, säger Anne-Frida, 18.

- Det är så vackert. Hur går det i fotbolls-EM? säger Mika, 21.

Pappa Myron gick här för 25 år sedan.

- Av och till har jag tänkt att gå en gång till. Och dessutom är det ett mycket bra sätt att umgås med sina döttrar, säger han.

Det är i början av säsongen nu och det innebär högt vatten i bäckar och jokkar. En jokk är större än en bäck. Det innebär iskalla vad.

- Det var snö i en bred och ganska djup jokk. Vi var tvungna att ta av oss byxorna och bära ryggsäckarna över huvudet, säger Mika.

De tre har startat i Kvikkjokk och ska gå till Akka och de har hittat renhorn som de remmat fast på ryggsäckarna.

Man kan vara ensam på fjället vid den här tiden på säsongen om det är den totala ensamheten man söker.

Under högsäsong, den närmaste månaden, ser eller träffar man dagligen andra vandrare. Det kan finnas en trygghet i det.

Mejla tips

Här är alla de svenska världsarven

Radiostation blev nästa arv på listan

Grattis, Grimeton!

I fredags blev den unika radiostationen utanför Varberg Sveriges 13:e världsarv.

Det beslutades under FN-organet Unescos möte i Suzhou i Kina.

Per-Iwar Sohlström