Indonesien i dag: Vänta med hjälpen

NYHETER

"Infrastrukturen är söndertrasad"

Foto: MASSIV FÖRÖDELSE Elefanter används i arbetet att röja upp i de totalförstörda områdena kring Banda Aceh i Indonesien.

De indonesiska myndigheterna har bett Filippinerna vänta med att skicka en sjukvårdsgrupp till Aceh-provinsen med motiveringen att det inte går att ta sig fram i området, sade Filippinernas sjukvårdsminister Manuel Dayrit enligt AFP på tisdagen.

- Hela infrastrukturen är söndertrasad. Området är otillgängligt och närmaste stad ligger 40 mil därifrån, sade Dayrit till journalister.

En tolvmannagrupp bestående av läkare, sjuksköterskor och miljöexperter har stått beredd att åka till Indonesien sedan i förra veckan.

Sri Lanka har samtidigt förklarat att erbjuden medicinsk hjälp från Filippinerna inte brådskar, eftersom åtta andra länder har erbjudit liknande hjälp, sade Dayrit.

- En viktig sak vid katastrofer är att samordna hjälpen. Man måste bedöma de verkliga behoven, annars kommer man att snubbla över varandra, konstaterade han.

Filippinerna har redan skickat rättsmedicinare till Thailand för att hjälpa till med identifiering av tsunamioffer.

Fem filippinier har bekräftats omkomna i Thailand och 13 andra saknas.

Vilka signaler Australien har fått från Jakarta är obekant, men i Canberra tillkännagavs det på tisdagen enligt Reuters att ett militärt fältsjukhus är på väg till provinshuvudstaden Banda Aceh och att även flygledare ska skickas dit för att få ordning på hjälptransporterna.

Läs mer:

TT