Sjukhusen töms på svenskar

NYHETER

Nu flygs de sista skadade svenskarna hem

Sjukhusen i södra Thailand och Bangkok töms nu på skadade svenskar. På söndagen flygs de sista hem till Sverige.

Samtidigt har siffran på antalet saknade sjunkit något.

UD i Stockholm har börjat att ringa runt till alla de personer som har anmält att de saknar någon anhörig eller vän. 3559 namn finns med på listan över saknade. Efter 300 telefonsamtal har 165 personer kunnat strykas från listan.

– Det är en indikation på att siffran förhoppningsvis kommer att krympa, men även om den gör det måste vi stålsätta oss inför att siffran kommer att vara mycket hög, säger Christer Asp, departementsråd på utrikesdepartementet (UD), som nu går in och löser av den svenske ambassadören Jonas Hafström.

Sjukhusen töms på svenskar

Mellan 30 och 40 svenskar vårdas fortfarande på thailändska sjukhus efter katastrofen för en vecka sedan. Men under söndagen kommer alla dessa att flygas till Sverige. Först med helikopter till Bangkok, sedan vidare med flyg till Sverige.

– Därmed är sjukhusen tömda på svenskar, säger Christer Asp.

– Men det kan fortfarande komma in nya svenskar till sjukhusen, lägger han till.

Id-kommissionen tar vid

Även det sista flygplanet i den så kallade luftbron går hem på söndagen och då är evakueringen av svenskar avslutad.

Därmed går arbetet i södra Thailand in i en ny fas. Fokus ligger på identifieringskommissionens arbete och det den kommer att komma fram till. Än så länge är det 59 svenskar som bekräftats omkomna.

Ett center för anhöriga håller också på att etableras i Phuket inom ramen för Röda Korset. Även om de flesta svenskar har lämnat det katastrofdrabbade området – ett par tusen bedöms vara kvar – så kan det snart börja komma svenskar igen.

– Människor kanske vill komma tillbaka till platsen där de förlorat någon anhörig och då ska de kunna få hjälp vid centret, säger Lars Hedström, chef för Räddningsverkets insats i södra Thailand.

Maria Davidsson/TT