Så drabbade vågen Khao Lak

NYHETER

Satellitbilderna avslöjar förödelsen i svenskparadiset

Foto: 13 Januari 2004 Ett satellitbild över ett område av den populära semesterorten Khao Lak i Thailand. Bilden är tagen på drygt 68 mils avstånd.

Semesterorten Khao Lak i södra Thailand var för drygt en vecka sedan paradiset på jorden för hundratals svenska turister.

I dag är bilden en helt annan.

Här är bilderna som blottlägger förödelsen – före och efter katastrofen.

Foto: 29 december 2004 Satellitbilden från samma område är tagen tre dagar efter flodvågskatastrofen. Förödelsen är stor och många av byggnaderna har spolats bort. Över 5200 personer omkom i Thailand. Det bekräftade antalet saknade svenskar efter katastrofen är 702 personer. Uppgifter saknas om ytterligare 1201.

Satelitbilden överst föreställer ett luxuöst, frodigt semesterparadis där turister kan välja och vraka bland hundratals restauranger lyxiga hotell.

Bilden är tagen ett år före katastrofen.

Till höger om den ser man hur svenskbyn på några timmar kunde förvandlas till en dröm i spillror.

Från satelliten ser man hur hela landskapet har förändrats.

Hotellen har förvandlats till ruiner, växtligheten spolats bort, bungalows längs stränderna har bara grunden kvar och marken är täckt av byggnadsrester, skräp och vrak efter båtar och bilar. Exakt hur många som omkom i Khao Lak är ännu osäkert. Fortfarande hittas döda under bråten efter vågen.

Hotellen förstörda

Jordbävningen, som nådde 9.0 på Richterskalan, orsakade tsunamin som tog minst 150 000 människoliv i Sydasien.

I Thailand - där flera tusen människor från olika delar av världen har rapporterats döda - har svenskparadiset Khao Lak drabbats hårdast.

Ett tjugotal populära turisthotell har totalförstörts och hundratals svenskar befaras finnas bland de omkomna i semesterbyn.

Sorterar kroppar

Hjälporganisationer arbetar nu tillsammans med frivilliga med att röja upp i kaoset och sortera de döda kropparna.

Hela tiden påträffas nya lik i flodvågens spår.

Khao Lak var en populär turistort och nästan alla hotellen var fullbelagda när katastrofen inträffade.

I dag har man fortfarande inte hittat alla svenskar som befann sig på orten och identifieringsarbete pågår. Men redan något dygn efter katastrofen var det uppenbart att tsunamin i svenskbyn är den största svenska tragedin i modern tid.

Mer om Asienkatastrofen

Anna-Maria Carnhede