Drottning Rania har kastat slöjan

Jordaniens kronjuvel charmade Sverige

Hon är läkardottern som blev världens yngsta drottning.

Rania av Jordanien kastade slöjan och skaffade en egen hemsida på internet.

Nu är hon i Sverige tillsammans med sin man, kung Abdullah.

Foto: PRESSENS BILD
POPULÄR Visst är hon vacker, drottning Rania av Jordanien, men hon har mer att erbjuda sitt land än bara ett skal. Tillsammans med maken kung Abdullah driver hon till exempel en kampanj mot hedersmord.

I tre dagar har Jordaniens kungapar skjutsats runt i långa korteger i Stockholm, umgåtts med kung Carl Gustaf och drottning Silvia och varit på kändistät bankett på Drottningholm.

Men för en gångs skull riktades inte alla blickar på den svenska kungafamiljen. Det fanns en stjärna som lyste klarare än de andra: drottning Rania.

"Blixten slog ner"

Kung Abdullah har beskrivit första mötet med Rania som att blixten slog ner. Hans farmor, drottning Zain Al Sharaf, sägs ha kallat den bländande skönheten för en diamant när hon introducerades för familjen.

Men sedan dess har drottning Rania av Jordanien blivit känd för betydligt mer än sitt vackra skal.

När paret träffades hade den 29-åriga läkardottern från Kuwait studerat vid amerikanska universitetet i Kairo, universitetet i Washington och jobbat på dataföretaget Apple och på en stor bank i huvudstaden Amman.

Men så mötte hon kung Husseins son Abdullah. Fyra månader senare var de gifta.

Kort senare, 1999, ärvde Abdullah oväntat tronen som egentligen skulle tillfallit hans farbror. Men kung Hussein ville se Abdullah som ny regent - och Rania som drottning.

I maktposition

Rania var inte sen att förstå värdet av sin nya maktposition. Hon började snabbt ta ställning i politiska frågor och drev tillsammans med sin make kampanj mot hedersmord på kvinnor.

Den 33-åriga trebarnsmamman är utövande muslim, men klär sig lika gärna i jeans och skjorta som i lång svart klänning och täckt huvud.

- Människor i väst ser arabkvinnor som väldigt konservativa och outbildade. Men sanningen är att vi har många framåtsträvande och smarta kvinnor,

har Rania sagt i en intervju.

Avgudas av folket

Konservativa grupper rynkar ögonbrynen, men den stora massan avgudar Rania.

Och hennes make är minst lika populär.

Kung Abdullah är en modern arabisk monark som engagerar sig i

humanitära frågor och reser runt i landet förklädd med lösskägg för att kunna granska byråkratin.

I dag lämnar paret Sverige.

Fatima Johansson