Han äger Sveriges dyraste villa

Lundbergs villa i Djursholm taxerad till 15 miljoner kronor

Foto: Lotte Fernvall
På Strandvägen Fredrik Lundbergs villa ligger på Strandvägen i Djursholm, och är taxerad till över 15 miljoner kronor.

Sveriges lyxigaste villa ägs av finansmannen Fredrik Lundberg.

Miljardärens hus på 1 080 kvadratmeter är taxerat till över 15 miljoner kronor.

Foto: Ulf Höjer
Fredrik Lundberg bor i Sveriges dyraste villa.

Sveriges dyraste hus ligger, kanske inte helt oväntat, i exklusiva Djursholm i Danderyds kommun utanför Stockholm. Den lyxiga villan på över 1 000 kvadratmeter är taxerad till 15,7 miljoner kronor.

Ägaren, finansmannen Fredrik Lundberg, 53, är rankad som Sveriges åttonde rikaste man av tidningen Veckans Affärer.

Jagar Wallenberg

Han är koncernchef i fastighetsbolaget Lundbergs, som startades av pappan. På senare år har Lundberg på allvar börjat konkurrera med familjen Wallenberg om titeln som landets ledande kapitalist. De senaste två åren har Lundberg bland annat jobbat på att bli storägare i det mäktiga investmentbolaget Industrivärlden.

På Djursholm ligger direktörsvillorna tätt. Stefan Persson, är ordförande i Hennes & Mauritz-imperiet. Han har jämförelsevis blygsamma 352 kvadratmeter för sig och familjen.

En annan välkänd affärsman med lyxigt boende är före detta ishockeyspelaren Börje Salming. Hans villa i Vaxholm i Stockholms skärgård är taxerad till 5,5 miljoner kronor.

"Jobbigt för många"

- Det är väldigt högt. Jagklarar mig, även om man tar en del stryk. Men jag tänker på alla andra som bor så här, äldre som kämpat som galningar för att bli skuldfria och få ett bra liv, och så blir de upptaxerade. Det är jättejobbigt för många, säger Börje Salming.

De 287 kvadratmetrarna räcker inte längre för Börje och hans familj. Huset är precis sålt.

- Det blir ett större hus vid vattnet ute på landet. Vi flyttar in i december.

Även centrala Stockholm rymmer dyra hus. Vad sägs om italienskfödda industrimannen och cykelkungen Salvatore Grimaldis 860-kvadratmeters villa på Djurgårdsbrunnskanalens norra sida, köpt för 69,9 miljoner 2001.

Det är det högsta pris som betalats för en villa i Sverige. Taxeringsvärdet är 14,4 miljoner.

Så bestäms taxeringsvärdet

Här är de dyraste och lyxigaste villorna i din kommun, enligt Skatteverket. Aftonbladet presenterar i dag topplistor för taxeringsvärdena. Första ägaren på lagfarten är angiven vid varje villa. Ibland kan det finnas uppåt 20 ägare. När enbart fastighetsbeteckning anges för huset ligger det på landsbygden. Då finns ofta ingen gatuadress.

Tobias Brandel, Joachim Kerpner