”Jag tycker den är rimlig”

NYHETER

Aftonbladets Peter Kadhammar om tingsrättens dom

Domen mot pastorn och barnflickan sätter punkt för ett av de mest uppmärksammade rättsfallen i Sverige det senaste decenniet.

Knutbymordet är naturligtvis en tragedi för de inblandade - men det kastar också ljus över en tidigare sällan diskuterad företéelse.

Det säger Aftonbladets Peter Kadhammar, som följt hela rättegången på plats i Uppsala.

– Domen är precis vad jag och de andra som har följt rättegången hade väntat. Bevisningen räckte inte för att fälla mordet pastorn på den första hustrun Helén, men att han döms till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök på andra hustrun och grannen.

Vad tycker om domen?

– Jag tycker den är rimlig. För att man ska kunna fällas för ett brott ska det vara ställt bortom allt rimligt tvivel att man har begått brottet. Och det fanns ju den möjligheten att det kunde vara en olycka när pastorns första hustru dog i badet, det framkom ju under rättegången.

– Men det är ju lite lustigt. I resonemanget, som leder fram till att åtalet för mordet på första hustrun ogillas, så använder tingsrätten formuleringar som ”märkliga och för Helge Fossmo besvärande omständigheter”. Och tingrätten skriver vidare att ”om hon bragts om livet så är det uteslutet att någon annan än pastorn kan ha gjort det.

Varför har just det här fallet blivit så uppmärksammat?

– Kärlek, sex, tro, svek – det är en historia som har alla klassiska ingredienser för en bra detektivhistoria.

Har det fått några andra effekter?

Det här fallet kan ha gjort samhället mer uppmärksamt på alla de märkliga trosföreteelser som finns i ett samhälle som Sverige, som vi tycker är så modernt och upplyst. Alla dessa avarter av kristendom men också det andliga sökande som är så utbrett i dag, men som lever ett slags liv under ytan. Det är saker som sällan diskuteras, det är saker som inte riktigt finns i samhällets medvetande.

Läs också:

Per Matsson