FBI utreder Clintons stiftelse på nytt

NYHETER

Korruption misstänks inom makarna Clintons välgörenhetsstiftelse.

FBI utreder på nytt om donationer mottagits i utbyte mot politiska fördelar under Hillary Clintons tid som USA:s utrikesminister, uppger källor för The Hill.

Clintons talesperson Nick Merrill ser det som en rökridå.

– Målet är att ta fokus från åtal, strafförelägganden och anklagelser om förräderi mot Trumps eget folk, säger han.

Foto: Pontus Höök
Hillary Clinton.

I veckan brann det i Hillary och Bill Clintons fastighet i Chappaqua, New York.

Nu kommer fler dåliga nyheter.

Det amerikanska justitiedepartementet har gett grönt ljus till den federala polisen FBI att återigen utreda Clinton Foundation. Det uppger anonyma poliskällor för The Hill.

Misstankarna rör om makarna Clinton fått generösa donationer i utbyte mot politiska gentjänster samt huruvida stiftelsen brutit mot skattelagstiftningen eller ägnat sig åt annan illegal verksamhet.

FBI-agenter i Little Rock, Arkansas – där stiftelsen grundades – har förhört minst ett vittne den senaste månaden och planerar fler utredningsåtgärder under de kommande veckorna, skriver The Hill.

En person säger till sajten att agenternas frågor riktade in sig på om donatorerna getts några fördelar av Obama-administrationen.

Trump jublar

Hillary Clinton var utrikesminister mellan 2009 och 2013. En tidigare FBI-utredning om eventuella oegentligheter inom Clinton Foundation lades ner i brist på bevis 2016. Stiftelsen har hela tiden nekat till brott.

Donald Trump har ända sedan valkampanjen och segern över Hillary Clinton i presidentvalet 2016 uppmanat FBI och justitiedepartementet att gräva djupare i paret Clintons verksamheter.

Presidenten jublar åt den nya utredningen på Twitter.

Han skriver att ”... maskopi med Ryssland har visat sig vara en fullständig bluff och det enda samröret är mellan Hillary Clinton och FBI/Ryssland ...”

Om det förekommit samröre mellan Trump-administrationen och Ryssland är, mot vad Donald Trump twittrar, ännu inte klarlagt. Särskilde åklagaren Robert Muellers utredning pågår alltjämt för fullt.

”Sessions går Trumps ärenden”

Nick Merrill, talesperson för Hillary Clinton, anklagar justitieminister Jeff Sessions för att ligga bakom i ett försök att distrahera från utredningarna av Trump.

– Vi ska kalla det för vad det är: ett lurendrejeri, säger Merrill i ett uttalande och fortsätter:

– Det här handlar om filantropi som utför livsförändrande arbetet, vilket Republikanerna försökt förvrida till en politisk fotboll. Det fortsätter med att Jeff Sessions går Trumps ärenden genom att lägga sig i ett departement som är menat att agera självständigt. Målet är att ta fokus från åtal, strafförelägganden och anklagelser om förräderi mot Trumps eget folk på bekostnad av rättssystemets integritet.

Enligt CBS har utredningen pågått i några månader.

– Vi varken bekräftar eller dementerar pågående utredningar, säger justitiedepartementet i en kommentar till tv-kanalen.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM