PRESENTERAS AV

Sofie avslöjade tjuvarnas knep – nu varnar hon andra

1 av 2 | Foto: Privat.
Hon avslöjade tjuvarnas knep.
SVENSKA HJÄLTAR

När Sofie kom hem från jobbet upptäckte hon att allt inte såg ut som det brukade göra utanför ytterdörren, skriver SVT Halland.

När Sofie Ljungberg, 28, kom hem förra fredagen efter en dag på jobbet såg hon att allt inte stod rätt till. Utanför entrén till huset, i Gamla Köpstad i Varberg, låg det tre stenar på cirka tre centimeter utplacerade. Två av dessa låg på dörrmattan och en av dem låg på översta trappsteget. Sofie förstod på en gång att någon placerat ut dem. Hon har nämligen hört om att detta är ett tillvägagångssätt som inbrottstjuvar använder sig av när de vill se om någon är hemma.

– De var så pass stora att det inte gick att sparka upp dem. Och det var inga som fastnade under skon. Så jag förstod att någon lagt dem där.

Hon skrev att inlägg på Facebook för att varna andra för tjuvarnas knep:

I eftermiddags när jag kom hem hittade jag 3 st stenar utplacerade framför dörren! Någon vill alltså kolla om vi är hemma. Var uppmärksamma”, skriver hon i inlägget.

– Några skrev att de varit med om det också.

Nu har hon lite extra koll, främst på grund av att familjens bil blev stulen i oktober förra året.

– Så man har lite extra koll utanför, om det är något som inte är som vanligt. Man är lite mer uppmärksam, säger hon.

Polisen: ”Tjuven lägger ut saker och ting”

Enligt Hans Lippens, presstalesperson vid polisen, är det ganska vanligt att tjuven åker runt och ”rekar” när de misstänker att ingen är hemma.

– Tjuven lägger ut saker och ting, eller möblerar om utomhus. Om man inte flyttar på sakerna tror de inte att någon är hemma, säger han till SVT.

Och han har råd om hur man ska kunna skydda sig.

– Man bör sprida informationen inom grannsamverkan, eller kanske starta en chattgrupp grannar sinsemellan. Det gäller att vara kreativ och tänka som tjuven gör, säger han till SVT.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Då ska du INTE ringa 112 01:24

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM