Falska hyres- gäster blir rika

Publicerad:
Uppdaterad:

"Det här är ju som ett pyramidspel"

1 av 3 | Foto: SOFIA EKSTRÖM
ENSAMMA KVAR Fyra av de bekymrade hyresgästerna på Per Lindeströms väg. Från vänster Nicklas Sundsten, Mona Blomberg, Sten Bergman - som valt att flytta tvärs över gatan - och Olov Ek. De flesta lägenheterna i funkishuset är tomma, men försedda med identiska gardiner och fönsterpynt.

Huset i Hammarbyhöjden har systematiskt tömts på sina hyresgäster. Bara några finns kvar. Rädda och upprörda.

På måndag röstar sjutton helt nya hyresgäster, nu bara namn på lägenhetsdörrarna, igenom en ombildning till bostadsrätt.

De gör jätteklipp - utan att ens ha bott i huset.

- Det känns otäckt. Jag har bott här i fyrtio år och vill stanna i ett vanligt hyreshus, säger Olov Ek, 91. Inte vill jag köpa min lilla lya i ett hus med en massa främmande människor.

Kan säljas direkt för miljonen

De hyresgäster, som alltså aldrig varit hyresgäster, får vid måndagens stämma den nödvändiga 2/3-majoritet som lagen kräver för en ombildning. De har redan sagt ja. De sju kvarboende "riktiga" hyresgästerna, många äldre, har ännu inte röstat.

Nykomlingarna köper sina lägenheter på Per Lindeströms väg för mellan 342 000 och 457 000 kronor. Mest tvåor, alla med balkong.

På öppna marknaden kan de nya borätterna direkt säljas för runt en miljon.

- Jag gick till ett möte och trodde att det handlade om pyramidspel, säger en av de gamla hyresgästerna. Jätteklippen var främsta lockbetet. De nya grannarna såg jag inte. Undras om de finns?

Bästa affären gör säljaren, som i fjol köpte fastigheten för 5,5 miljoner och nu får 12 864 700 kronor genom att sälja till de nya hyresgästerna.

Dessa husaffärer, där säljaren ibland själv försäkrar sig om bostadsrätter och ytterligare ökar vinsten, blir allt vanligare i miljonrullningens Stockholm när tusentals hyresrätter blir bostadsrätter.

- Vi begär tillståndsprövning i hyresnämnden på dem vi misstänker vara oseriösa, men då görs snabba ändringar till nya bolag som vi till sist måste släppa igenom, säger Christer Starkenberg, på gatu- och fastighetskontoret.

Har köpt fler fastigheter

I Hammarbyhöjden begärde fastighetskontoret prövning av köparen Vinterhavet Fastigheter. Som överlät affären på handelsbolaget Startkapitalet - som ändrades till kommanditbolaget Nattsländan...

- Jag är inte så insatt, säger Bengt Andreasson i Uppsala, registrerad kommanditdelägare i Nattsländan. Jag vill inte kommentera i Aftonbladet.

Han hänvisar till en person i Vinterhavet Fastigheter, som fortfarande är med i bolaget. Honom lyckas Aftonbladet inte nå.

Vinterhavet har köpt flera hus i Hammarbyhöjden.

- Visst ska de nya hyresgästerna bo här och visst gör de en god affär, säger Björn Isaksson i Isaksson & Partners, som sköter ombildningen. De inflyttande kommer bland annat från andra evakuerade fastigheter. Det här är ovanligt, men helt lagligt.

Aftonbladet har kartlagt alla nya namn på lägenhetsdörrarna. Av de tre som skrivit under den ekonomiska planen är en nyss mantalsskriven på Per Lindeströms väg. De bägge andra bor i innerstan. Totalt har sex personer skrivit sig i huset utan att bo där. Resten har andra adresser.

- Jag har flyttat, det som händer är hemskt, säger Sten Bergman, 65, en förbaskad gammal hyresgäst.

Lennart Arnstad

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård