Tove Jansson död

1 av 2 | Foto: ulla montan
Tove Jansson avled efter en tids sjukdom.

En av Finlands mest kända författare är död.

Mumintrollets mamma Tove Jansson avled i morse vid 86 års ålder.

– Hon var en fantastisk och mycket stark personlighet. Det är mycket tråkigt att höra att hon gått ur tiden, säger Harald Sonesson, som tecknat Mumintrollen. 

Författaren Tove Jansson avled i morse i Helsingfors efter en längre tid sjukdom. Hennes familj och närmaste satt i dag samlad för att ta farväl av henne.

- Vi har samlats här i skärgården nu på förmiddagen för att ta farväl av Tove, säger Christer Timgren, vd för familjeföretaget Moomin Charachters, till aftonbladet.se.

Tove Jansson tillbringade själv många somrar på den lilla skärgårdsön Kovharun i Pellingearkipelagen i Finska viken tillsammans med livskamraten Tuulikki Pietilä, professor i grafisk konst och även förebilden till Toves sagofigur Tootikki.

De gav också tillsammans ut boken "Anteckningar från en ö", som kom 1996.

Tuulikki Pietilä gjorde också filmen "Haru - de ensammas ö", som togs åren 1970-1991 med text av Tove Jansson.

Harald Sonesson, Tove Janssons kollega, som bland annat tecknat Mumintrollet, säger till aftonbladet.se att han är bestört över beskedet om Tove Janssons död.

– Vi hade täta kontakter, oftast per telefon, där vi diskuterade texter och bilder, säger han.

Har lästs världen över

Böckerna om Mumintrollet, hans familj och vänner har lästs av barn världen över, och har både dramatiserats och filmats. I Sverige är det nog bara Astrid Lindgren som har kunnat tävla med den finländska författaren om barnens gunst.

Tove Jansson växte upp i ett konstnärshem i Helsingfors. Hon utbildade sig till illustratör och konstnär, men började tidigt att skriva.

Hennes mest kända figur Mumintrollet började som serie i dagspress. Den första boken om honom, Småtrollen och den stora översvämningen, kom ut 1945.

Populära – även bland vuxna

Muminböckerna var från början avsedda för barn, men har blivit mycket populära även bland vuxna.

Fram till 1970 skrev Tove Jansson ytterligare åtta böcker om Mumindalen. Återkommande teman i böckerna om trollen är dels katastrofer och spännande äventyr, dels den trygga idyllen i dalen.

Tove Janssons genombrott som författare kom 1948 med Trollkarlens hatt, en bok som har översatts till 34 språk.

Tove Jansson blev hedersdoktor vid Åbo Akademi 1978, och 1995 fick hon titeln professor. Hon har tilldelats en rad olika utmärkelser, bland annat Nils Holgersson-plaketten, Selma Lagerlöfs litteraturpris och Svenska Akademiens stora pris.

Böcker hon skrivit och tecknat

Muminsajter världen över

Mumintrollet har vunnit en plats i människors hjärtan världen över.

Här är några av alla muminsajter som finns.

Maria Saving, Claes Thunblad, Caroline Olsson