Publicerad:
Uppdaterad:

Regn nästan hela helgen

Av: Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Klicka för större vädergrafik.
Klicka för större vädergrafik.

Längtar du efter sol och värme?

Här kommer dåliga nyheter: helgvädret domineras av regn.

– Välkommen till svensk sommar, säger meteorologen Martin Hedberg.

Ta fram paraplyet och ha gummistövlarna redo. I helgen kommer det att regna i nästan hela landet, med temperaturer mellan 15 och 20 grader.

– Man kan lugnt säga att vädret den kommande helgen styrs av ett ganska omfattande lågtrycksområde, säger Martin Hedberg, meteorolog på klart.se.

Nytt regn drar in

Regnområdet som ligger över Götaland och Svealand i dag kommer sakta att röra sig norrut och österut mot Finland under dagen. Men det hänger sig kvar under natten i södra Norrland.

I morgon kommer ett nytt regnområde från Danmark in över Skåne, Halland och Blekinge. Det kommer att röra sig vidare norrut och drabbar största delen av Götaland, Svealand och södra Norrland under eftermiddagen.

Men det finns solchanser på vissa håll – den som suktar efter sol ska bege sig till norra Norrland i morgon.

– Man kan räkna med en del sol där och knappt 20 grader, säger Martin Hedberg.

Små solchanser

Men liksom i resten av landet blir söndagen grå och regnig även för de som bor allra längst norrut. Ett nytt regnområde kommer in från Finland.

I södra Norrland är det störst chans för uppehållsväder med växlande molnighet under söndagen. Bor du i norra Värmland och västra Dalarna kan du också klara sig från regn under söndagen.

Det finns små solchanser i gluggar mellan lågtrycksområdena, men Martin Hedberg säger att man inte ska hoppas på för mycket.

Regnet håller i sig

Inledningen av nästa vecka ser ungefär likadan ut – och soldyrkare får ge sig till tåls. Lågtrycket kommer att hålla i sig under resten av juni.

– Det är lågtrycksdominerat ett par veckor framöver. Det är lågtryck som vandrar och regnskurar som bildas under eftermiddagarna, men mellan dem kan någon högtrycksrygg passera kortvarigt. Vill man ha sol och värme får man vara på hugget eller resa någon annanstans, säger Martin Hedberg.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN