HIT SKA HAN FLY

NYHETER

Hetaste tipset: Hosni Mubarak bosätter sig i Saudiarabien

1 av 5 | Foto: Foto: AP
Mycket talar för att Hosni Mubarak tvingas fly från Egypten.

Hosni Mubaraks dröm är att få dö i Egypten.

Men sannolikheten att den blir sann är mycket liten.

– Det hetaste tipset är att han följer efter de andra ex-diktatorerna till Saudiarabien, säger islamologen Rickard Lagervall.

Upploppen i Egypten är inne på sin trettonde dag.

Men Hosni Mubaraks självförtroende är större än någonsin. Efter drygt trettio år som president är han fortfarande övertygad om att han är Egyptens enda – och rätta – ledare.

– Mubarak ser Egypten som sitt land. Nästan som en egendom. Jag tror att han har väldigt svårt att föreställa sig ett liv utan makt. Dessutom är han tämligen övertygad om att han inte gjort några fel, säger islamologen Rickard Lagervall vid Lunds universitet.

Har cancer

Den 83-årige diktatorn lider av svår cancer, och hade innan upploppen planerat att föra makten vidare inom familjen, till 47-årige sonen Gamal. I ett tv-sänt framträdande tog han dock tillbaka löftet. Familjen ska enligt uppgift redan ha flytt till Mubaraks 90-miljonersvåning i centrala London.

Enligt flera experter och ledande politiker är det nu bara en tidsfråga innan även Hosni Mubarak lämnar landet.

Frågan är: vart?

Mubarak har själv sagt att han kommer att stanna kvar på egyptisk mark. ”Jag tänker dö i Egypten”, sa han i ett tv-sänt framträdande tidigare i veckan.

Han äger sedan tidigare ett gigantiskt palats i semesterorten Sharm el Sheikh.

”Han avsätts”

– Det är där han tänkt dra sig tillbaka och leva ett pensionärsliv i lyx, säger islamologen Jan Hjärpe.

Men om det ens är möjligt beror på upploppens utgång.

– Mitt stalltips är att han avsätts genom en statskupp, regisserad av USA och militären, och att han sedan flyr till Saudiarabien, säger Rickard Lagervall.

Landet är ett känt tillhåll för före detta diktatorer. De ges asyl mot löfte om att de inte engagerar sig politiskt.

Temporär lösning

Även London och Tyskland nämns som möjliga tillflyktsorter. Mubarak har i flera omgångar vårdats för sin cancer i Tyskland. Lösningen skulle i så fall vara temporär, tills läget i Egypten lugnat ner sig och han kan återvända dit.

”Diplomatiska problem”

– Det är i så fall tillfälligt, för att han sedan ska kunna återvända när läget lugnat sig. Jag har annars väldigt svårt att tänka mig att Europa och USA är ett långsiktigt alternativ. Det skulle innebära alldeles för komplicerade diplomatiska problem, säger Rickard Lagervall.