”Egypten är befriat”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-11

Militären tar över – väntas avsätta regeringen och upplösa parlamentet

KAIRO/STOCKHOLM Efter 18 dagars kamp kom orden.

Talet var bara 30 sekunder långt.

– På grund av de svåra omständigheter som Egypten går igenom har president Hosni Mubarak beslutat att lämna posten som republikens president. Han har överlåtit styret av landet till de väpnade styrkornas högsta råd, sade vicepresidenten Omar Suleiman.

Egyptens president Hosni Mubarak har lämnat över makten till militären.

Aftonbladets reporter Staffan Lindberg var på plats vid presidentpalatset när nyheten kom:

– Helt plötsligt kom ett skrik, alla skrek och jublade. Det är en oerhörd glädje. Alla är överlyckliga, gråter och jublar.

”Må Gud hjälpa oss”

För i går kväll, två minuter över fem, kom vicepresident Omar Suleiman med det besked som demonstranterna har väntat på – och varit villiga att ge sina liv för: Egyptens president Hosni Mubarak avgår.

– På grund av de svåra omständigheter som Egypten går igenom har president Hosni Mubarak beslutat att lämna posten som republikens president, sade Suleiman.

– Må Gud hjälpa oss alla.

Ska avsätta regeringen

Vad som kommer hända nu oklart. Enligt tv-kanalen Al Arabiya kommer militärens högsta råd att avsätta regeringen och parlamentet och styra genom chefen för den högsta konstitutionella domstolen, skriver TT.

Militärledningen kom på fredagskvällen med ett uttalande där man uppger att man kommer att vidta åtgärder för att uppfylla folkets krav. En militär talesman höll ett kortare anförande där han tackade Mubarak för allt som ex-presidenten gjort för Egypten under sina 30 år vid makten. Han gjorde sedan honnör för att hedra alla som mist livet under demonstrationerna.

Frågan är också vem som nu har den egentliga makten. Ledaren för de väpnade styrkornas högsta råd är försvarsministern Mohamed Hussein Tantawi. Han körde förbi presidentpalatset tidigare under fredagen och hälsade på folkmassorna, enligt TT. Tantawi ska ha stått i tät kontakt med USA:s försvarsminister de senaste dagarna.

”Brottslingen borta”

Mubaraks avgång utlöste inte bara jubel på gatorna. Även på internet firades det friskt. Googlechefeen Wael Ghonim – en av grundarna till upproret – twittrade att de verkliga hjältarna är alla unga egyptier som protesterat. Han lyckönskade också sitt land:

– Grattis Egypten, brottslingen har lämnat palatset, skriver han enligt TT.

Schweiz regering har beslutat att frysa alla eventuella tillgångar i landet som tillhör till Mubarak och dennes familj. Frysningen ska träda i kraft omedelbart, rapporterar AP.

Det fanns flera tecken under fredagen som tydde på att Hosni Mubarak verkligen hade börjat lämna över makten och dra sig tillbaka.

Först kom nyheten om att Mubarak direkt efter tv-talet i torsdags lämnade Kairo. Han befinner sig nu i sitt palats vid turistorten Sharm el-Sheikh nära Röda Havet.

Sedan meddelade den egyptiska statstelevisionen att ett viktigt meddelande snart kommer från presidentens kansli, enligt nyhetsbyrån AFP. Meddelandet visade sig senare vara att presidenten har lämnat över makten till militären.

Dessutom uppgav New York Times att Mubaraks tal i torsdags i själva verket var ett kodat meddelande om att presidenten nu oåterkalleligen lämnar ifrån sig maktbefogenheter. I talet sade Mubarak bland annat att han lämnar över vissa maktbefogenheter till vicepresidenten Suleiman.

Obama blev arg

Presidenten lämnade huvudstaden i ett läge där inte bara Kairo utan stora delar av landet demonstrerar mot Mubarak. Förutom hundratusentals demonstranter i Kairo rapporteras bland annat över 50 000 på gatorna i vicepresident Suleimans hemstad Qin och 20 000 på marsch i Arish.

Mubaraks tv-sända tal på torsdagen – då han vägrade avgå – väckte den amerikanske presidentens ilska. I ett uttalande säger Barack Obama:

– Alltför många egyptier tror inte att den egyptiska regeringen menar allvar när den talar om en övergång till demokrati. Den egyptiska regeringen måste lägga fram en trovärdig, konkret och oåterkallelig väg mot demokrati.

Motstridiga uppgifter

De egyptiska demonstranterna väntade sig redan tidigare i dag att armén skulle avsätta Mubarak. I stället meddelade armén strax före klockan elva att den stödjer Mubaraks plan för maktöverlämnande:

”Den egyptiska armén stödjer Mubaraks överlämnande av makt till vicepresidenten. Armén lovar att ett fritt och rättvist presidentval ska hållas senare i år”, uppgav arméns överkommando då.

Armén lovade också att häva undantagstillståndet i landet, som varat i 30 år. Men det kan inte ske förrän demonstranterna lämnar gatorna och återgår till ett "normalt liv", säger representanter för arméns överkommando i egyptisk tv.

Arméns besked om stöd till Mubarak skapade än större vrede bland redan ursinniga demonstranter.Strax efter att militärens uttalande lästs upp utanför presidentpalatset ryckte en man åt sig mikrofonen och gav sin ilskna recension:

– Ni har gjort oss besvikna. Allt vår hopp hade vi satt till er, skrek han medan folkmassan började skandera slagord.