”Otroligt olyckligt med facit i hand”

NYHETER

TV4: Det var ett svårt val

Tv-kanalen medger att det var ett svårt val.

– Det är självklart att man kan ifrågasätta publiceringen, säger Gunnar Gidefeldt, kommunikationsdirektör på TV4.

Programmet ”Svensk maffia” produceras av produktionsbolaget Strix för TV4.

– Det sista som skedde innan publiceringen var att vi pratade med Erik. Och var överens om hur den skulle bli. Nämligen att vi visade en slutskylt med info om att han hade lämnat gängvärlden, säger Gunnar Gidefeldt.

Hur tänkte ni kring publiceringen?

– Med facit så är det otroligt olyckligt. Det är självklart att man kan ifrågasätta publiceringen. Men det fanns inget under vårt arbete där det har förekommit en indikation om självmordsbenägenhet.

Men Erik lämnade in ett brev där det stod att han inte ville medverka. Och ändå ringde ni upp och övertalade honom. Enligt familjen förstod Erik inte att han gav ett muntligt godkännande. Hur ser ni på det?

– Nej, det stämmer inte. Vi har självklart varit väldigt noga med det. här. Det var ett tydligt godkännande med ett antal bekräftelser i det också.

Har hans fosterföräldrar tillfrågats?

– Vi pratar ju om en myndig person. En vuxen människa. De kan inte ge något godkännande till det. Det kan bara han göra.

Hur går ni vidare nu?

– Vi har varit i kontakt med hans familj. Det är självklart att det är en chock. Våra tankar finns hos föräldrarna och alla vänner och anhöriga. Vi kan bara ge dem så mycket stöd vi kan. Det gör inget ogjort. Men det är det vi gör.