Taimour hyllas – av al-Qaida

Av: Josefin Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu hotar terrornätverket med nya attacker: Mycket allvarligt

förändrade allt Terrorbombaren Taimour Abdulwahab hyllas i en tidsskrift och terrorexpertern Magnus Ranstorp tar allvarligt på det. ”Vi var tidigare den skyddade viken i en stormig värld, men i och med Abdulwahabs attack så förändrades allt.
förändrade allt Terrorbombaren Taimour Abdulwahab hyllas i en tidsskrift och terrorexpertern Magnus Ranstorp tar allvarligt på det. ”Vi var tidigare den skyddade viken i en stormig värld, men i och med Abdulwahabs attack så förändrades allt.

al-Qaida riktar nya terrorhot mot Sverige.

I en tidskrift hyllar al-Qaida den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab och varnar för liknande attentat.

– Det här är mycket allvarligt, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Ur den internetbaserade tidskriften Inspire.

Det är i den internetbaserade tidskriften Inspire som de nya hoten framförs, rapporterar Svenska Dagbladet i dag.

Med anledning av svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab skriver Inspire:

”Det är på tiden att Sveriges regering tänker över sin position mot islam och muslimerna innan mujaheddin slår till igen”.

Terrorledaren Usama bin Ladin har tidigare sagt att inga ytterligare attentat mot Sverige är aktuella, men detta ska Sverige inte längre ta för givet, enligt Inspire.

”Kan vara en impuls”

Svenska säkerhetspolisen tar uppgifterna i tidskriften på allvar, trots att inga konkreta hot riktas mot Sverige.

– Men det kan vara en impuls för individer som redan gått över gränsen mellan ord och handling, säger Malena Rembe, chefsanalytiker vid Säpos enhet för kontraterrorism, till SvD.

Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp, professor vid Centrum för studier av terrorism och politiskt våld, menar att hoten är allvarligare än vad Säpo ger sken av.

– Det här är värre, eftersom tidningen definitivt kommer från al-Qaida på arabiska halvön, säger han.

Svenske självmordsbombaren Abdulwahab motiverade sitt attentat med Lars Vilks karikatyrer av Mohamed och de svenska styrkorna i Afghanistan.

”Ingen immunitet”

Inspire skriver: ”Den här operationen kan tjäna som en påminnelse för Sveriges regering och dess folk att ompröva sin inställning innan deras lista av brott mot oss blir alltför lång och det blir för sent.”

Ord som bör tas på stort allvar, enligt Ranstorp:

– Sverige är en mjuk måltavla att slå till mot för att underminera våra styrkor i Afghanistan. Terroristerna tänker att om man slår till mot Sverige får man till stånd en debatt kring om vi verkligen ska vara i Afghanistan.

– Vi var tidigare den skyddade viken i en stormig värld, men i och med Abdulwahabs attack så förändrades allt. Hotbilden har accelererat och vi har inte längre någon immunitet.

Publicerad: