Fiasko för Reinfeldts kaffemöte med MP

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Bjöd in MP på skattefika – men fick nobben direkt

1 av 2 | Foto: Foto: LARS HEDELIN
HANN INTE ENS FÅ KAFFE Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin förklarade för Fredrik Reinfeldt att de inte tänkte ändra sitt nej till jobbskatteavdraget. Innan de ens fått kaffe avslutade då Reinfeldt mötet.

Regeringen sköt upp femte jobbskatteavdraget med hänvisning till det svåra ekonomiska läget.

Men nu kan Aftonbladet avslöja att Fredrik Reinfeldt försökte förhandla med Miljöpartiet i frågan för bara drygt två veckor sedan. Då kallades Gustav Fridolin och Åsa Romson upp till Rosenbad för ett hemligt möte.

Förra veckan meddelade Moderaterna att det inte blir något nytt jobbskatteavdrag i höstens budget. Fredrik Reinfeldt meddelade att det skakiga ekonomiska läget i världen gjort att Sverige inte har råd med några skattesänkningar om landet ska regeras på ett ansvarsfullt sätt.

Men nu kan Aftonbladet avslöja att statsministern in i det sista försökte förhandla fram en lösning för att kunna driva igenom reformen, som en samlad opposition hade möjlighet att fälla i riksdagen. Aftonbladet erfar att Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin bjöds in till ett möte på statsministerns rum på Rosenbad för två och en halv vecka sedan. Förutom Reinfeldt deltog även statssekreterare Per Schlingmann (M).

Mötet blev kort

– Språkrören hade bjudits in för att diskutera bland annat jobbskatteavdraget, säger en källa med insyn.

Romson och Fridolin hade en lista på frågor de kunde tänka sig att diskutera. Men mötet blev kortvarigt. Statsministern ville enbart prata om hur Miljöpartiet kunde tänka sig att agera i riksdagen om jobbskatte-avdraget.

Men språkrören gjorde klart att på den punkten tänkte de inte ändra sig. Det partiet fört i riksdagen, ett avslag, låg fast.

– Då sa Reinfeldt att det var utsiktslöst att fortsätta. Mötet var över innan de ens hunnit få kaffe, säger Aftonbladets källa.

De idéer om samarbete som Romson och Fridolin hade med sig till mötet dök i stället upp i en debattartikel i lördags, samma dag som Fredrik Reinfeldt sommar-talade i Gustavsberg. De skrev att de kunde tänka sig att förhandla med regeringen om bostäder, infrastruktur och skola.

Reinfeldt höll sig dock kallsinnig till inviten och sa att han inte förhandlar via medier.

Bekräftar samtal

Åsa Romson bekräftar att hon och Gustav Friodolin träffat statsministern på Rosenbad.

– Det har skett samtal, det är naturligt och viktigt att vi träffas så som det parlamentariska läget ser ut. Men vad vi pratat om vill jag inte kommentera, säger hon.

Fredrik Reinfeldt ville i går inte kommentera det påstådda mötet.

– Som han sagt tidigare så förhandlar statsministern inte via media, säger hans pressekreterare Sebastian Carlsson.

Publicerad: