Usama bin Ladin

Usamas sista år

Av: 

Staffan Lindberg

NYHETER

Levde bakom 5 meter höga murar med två fruar och barn

Trevåningshuset beskrevs som en lyxvilla.

Men liknade mest ett fängelse.

Här levde Usama bin Ladin instängd med sina barn – tills det blodiga slutet.

Usama bin Ladin hade lyckats lura världen.

Medan USA jagade honom i grottor och avlägsna bergsbyar levde terrorledaren i en lugn förort till staden Abbottabad, bara några mil från Pakistans huvudstad Islamabad.

Trevåningshuset har beskrivits som en lyxvilla. Sanningen är att den mest liknade ett fängelse.

Inredningen var enkel och fönstren små. Någon telefon- eller internetförbindelse fanns inte, förutom en satellittelefon, och huset omgavs av en fem meter hög betongmur med taggtråd.

Enligt uppgift ska runt tjugo människor ha levt här. Det var vänner till Usama bin Ladin i al-Qaida, de personliga livvakterna och de mest betrodda kurirerna.

Flera barn fanns där

Här fanns också delar av Usama bin Ladins familj. Uppgifterna är motstridiga, men mycket tyder på att hans två yngsta fruar och minst sex av barnen var där.

Barnen levde ett instängt liv, och fick sannolikt aldrig lämna huset. Till och med soporna brändes på innergården.

Grannarna har vittnat hur mjölkmannen ställde flaskorna vid dörren. Ibland kördes det in en get på flaket till en Suzuki. Annars såg de nästan aldrig några tecken på liv. Barnen utanför som spelade fotboll visste att bollen var förlorad om den flög över den muren.

Byggt för sex år sedan

En rik man ska ha byggt huset för sex år sedan. Efter ett tag byggdes ytterligare en våning och murarna förstärktes.

– Vi tänkte att något var fel. Människorna därinne var helt avskurna, vi såg dem aldrig, sa grannen Mohammed Amir till Aftonbladets utsända i förrgår.

Usama bin Ladin är uppvuxen i en jättelik familj. Men även hans egen familj var stor. Uppgifter talar om minst fyra fruar, upp till 26 barn och många barnbarn.

Efter elfte september flydde ett par av fruarna till Iran, där de hamnade i husarrest. Andra finns i Syrien.

”Hård uppfostran”

Usama bin Ladin har beskrivits som en man som tyranniserade sina barn. Han ska ha uppmanat dem att bli självmordsbombare, förstört deras leksaker och dödat deras husdjur.

”En närvarade far”

– Islam behöver många krigare, har han sagt.

Men sonen Omar har också talat om en närvarande far, som gärna var delaktig när privatläraren skulle undervisa honom och syskonen. Och som brukade ta med familjen på utflykt till öknen på 90-talet.

En annan av sönerna, Khalid, 24, sköts ihjäl i attacken. En fru uppges vara skadad. Hon och resten av familjen har enligt pakistanska medier tagits om hand av militär. Sannolikt kommer de att utsättas för omfattande förhör.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Usama bin Ladin