Klimat & miljö

Tre sjöar kan vara giftiga

Av: 

Sofi Tagesson

NYHETER

Fyra hundar förgiftade efter bad

Norrköpings kommun avråder från bad i tre sjöar i Kolmården.

Detta sedan fyra hundar har blivit förgiftade efter att ha badat i sjöarna.

En av hundarna blev så dålig att den dog på väg till veterinären.

I onsdags rastade en kvinna sina tre hundar och lät dem bada i Holmsjön i Norrköpings kommun. Hundarna drack också av vattnet. Bara en timme senare blev hundarna dåliga. En av de tre hundarna blev dålig så snabbt att den avled innan kvinnan hann fram till veterinären. En av de andra två blev inlagd med dropp.

– I går kom ytterligare en hund in med liknande symptom efter att ha badat i en sjö i samma sjösystem, säger veterinär Björn Lindevall vid Valla djurklinik.

Personal på Valla djurklinik har varit i kontakt med andra veterinärer i det aktuella området, och hos en av dem har de haft en hund med liknande symptom.

Hunden kommer att obduceras

Vad som orsakat hundarnas symptom är inte klarlagt – men den avlidna hunden kommer att obduceras för att eventuell kunna ge ett svar på vilken typ av förgiftning hundarna har drabbats av.

– Vi kan inte säga säkert att giftet kommer från badet, men graden av symptom på de tre första hundarna stämmer överens med hur mycket de befann sig i vattnet, säger Björn Lindevall.

Kommunen misstänkte först att algblomning kunde ligga bakom hundarnas insjuknande – men har efter besök vid sjöarna kunnat konstatera att någon sådan inte förekommer nu.

– Det vanligaste giftet som orsakar den här typen av symptom är algblomning - men det är för tidigt på säsongen för det, säger Björn Lindevall.

Kommunen går ut med varning

Norrköpings kommun gick på fredagen ut med en varning, som gäller Holmsjön, Böksjön och Torsjön i Norrköpings kommun. Kommunen avråder nu både människor och djur från att bada i vattnet.

Kommunen har i dag tagit vattenprover i en av sjöarna, och kommer på måndag också att ta prover i de andra två. Proverna ska skickas på analys, och svaret väntas komma under nästa vecka.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Tipsa | Aftonbladet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Algblomning