Stålmannen – nu tar han av kalsongerna

Av: Sebastian Chaaban

Publicerad:
Uppdaterad:
NYA KLÄDER I 73 år har Stålmannen haft på sig sina röda kalsonger. Men inför nylanseringen av seriefiguren ryker nu byxorna.
Foto: Foto: AP
NYA KLÄDER I 73 år har Stålmannen haft på sig sina röda kalsonger. Men inför nylanseringen av seriefiguren ryker nu byxorna.

Stålmannen satsar på en ny look.

Och skippar de små badbyxor han haft på sig i 73 år.

– Det kommer att tuffa till honom lite, säger Sture Hegerfors, president i Svenska Serieakademin.

Första numret av Stålmannen, då med kalsonger.

Mannen från planeten Krypton har burit samma småbyxor i 73 år. Nu är det dags för en förändring.

Stålmannen kommer i nylanseringen av serien att välja bort de röda kalsongerna över sin blå dräkt.

– Det tycker jag är ett friskt grepp. De byxorna har många haft roligt åt och det kommer att tuffa till honom lite nu, säger Sture Hegerfors, serieälskare och president i Svenska Serieakademin.

Debut 1938

Stålmannen gjorde sin debut i serievärlden 1938. Men två år tidigare satte hjälten Fantomen modet, när han började bära småbyxor över sin dräkt.

– Jag frågade skaparen Lee Falk varför? Då sa han att det var snyggt att bryta av dräkten lite, annars såg han ut som en skridskolöpare, säger Sture Hegerfors.

Efter att Fantomen introducerat byxorna blev han snabbt kopierad av andra seriehjältar, som Stålmannen och Batman.

Bryter mot normen

Nu ska även serieförlaget DC, som ger ut Stålmannen, satsa mer på karaktärer som bryter den vita dominansen bland seriefigurerna. Bland annat kommer svarta, spanska och homosexuella superhjältar att lanseras.

– Det ligger helt rätt i tiden. Det vore synd om man skulle missa alla de grupperna också. Det är nog inte alla som kan identifiera sig med en vit, superstark man från medelklassen, säger Sture Hegerfors.

Publicerad: