Muller: Jag har inte haft något liv

NYHETER

VD:ns beklagande sticker i ögonen på anställda

Foto: Roger lundsten
Saab-anställde Stefan Karlsson med sina barn utanför sitt hus.

För Victor Muller har tiden med Saab varit tung.

– Jag har inte haft något liv under de senaste två åren, säger han.

– Du kan hälsa Muller att vi inte haft mycket till liv vi heller, säger Saabanställda Stefan Karlsson, 45.

Foto: Foto: SCANPIX
Saabs vd Victor Muller.

Victor Muller gick in som Saabs huvudägare för två år sedan. Han beskriver tiden med Saab som allt annat än lätt:

– Jag har inte haft något liv under de senaste två åren. Särskilt inte under de senaste sex månaderna. Mitt liv kommer att bli mycket bättre nu.

Muller: "Det har krävt mycket av mig"

På frågan om han är stolt över vad han åstadkommit, säger Victor Muller:

– Jag är stolt att jag lyckades föra in Saab i säker hamn. Att Saab lever. Men det var ett tufft åtagande och har krävt mycket av mig och av dem omkring mig.

Uttalandena gjorde han under en presskonferens som hölls på telefon för utländska journalister. Aftonbladet fanns kvar i luren, efter att ha deltagit i konferensen innan som hållits för svensk media.

Där gick Muller till attack mot Sverige, som tillåter publicering av en nyhet som enligt honom är helt felaktig.

– Det finns bara ett land i världen där man kan skriva vad som helst och ändå komma undan med det, sa han, apropå SVT som efter en granskning uppgett att Muller plockat ut 18 miljoner kronor ur Saab.

"Vi har inte heller haft något liv"

Det är hycklande av Muller att beklaga sig, anser Stefan Karlsson, materialhanterare på Saab som jobbat inom bolaget i 20 år.

– Du kan hälsa Victor Muller att vi inte haft mycket till liv vi heller, säger han.

Aftonbladet berättade redan i somras om Stefan Karlsson, som inför midsommarhelgen fått besked av arbetsgivaren att ingen lön skulle betalas ut till de 3 800 anställda. Trots det tunga beskedet genomförde han och hustrun helgfirandet för de tre barnens skull.

Då visste han inte att väntan på utebliven lön skulle bli mer vardag än undantag.

Om beskedet i dag säger Stefan Karlsson:

Skeptisk mot Mullers löften

– Jag är försiktig med att jubla. Det vore naivt. Vi har bara sett överskriften på programmet, så att säga. Om Saab bara lever vidare i Kina är det inte till någon glädje.

– För mig är det ju viktigast att Saab blir kvar i Trollhättan. Jag vill höra vad kineserna tänkt sig. Vad Victor Muller säger om det tar jag lätt på. Han har vinklat saker tidigare. 

Tidigare i dag har Victor Muller uttalat att han är "lycklig över att ha fört det företag jag älskar så högt i säker hamn".

– För honom är huvudsaken att affären är bra. Det är sak samma om vi har jobben kvar. De små detaljerna som vår lilla fabrik i Trollhättan tror jag knappast väger tungt i sammanhanget.