”Jag är ingen vd”

Tusentals chattade med Håkan Juholt (S)

I dag fick vi veta vad som står allra högst upp på S-ledarens lista. Men Juholt påpekade att det inte bara är han som bestämmer.

– Vi är en folkrörelse. Jag är ingen vd.

Mer än 2 500 frågor kom in när S-ledaren Håkan Juholt chattade med Aftonbladets läsare.

Och han berättade vad som står allra högst upp på prioriteringslistan om S tar regeringsmakten:

– Att investera i kunskap och klimatsmart så att vi i Sverige även i framtiden kan leva i ett rikt land, skrev S-ledaren till Aftonbladets läsare.

Han fick också svara på hur han ska bemöta Sverigedemokraterna:

– Det är min uppgift att visa på att deras politik inte hänger ihop. De saknar politik för fler jobb och minskade klyftor.

”Ett historiskt misslyckande”

Aftonbladet-läsaren Adam gav Håkan Juholt en personlig fråga. Han berättar att han har en bra utbildning men inte har kunnat få jobb på fem år, och att han har skickats mellan olika praktikplatser och handläggare. Därför undrade Adam vad Socialdemokraterna vill göra åt arbetslösheten.

S-ledaren svarade med att kalla dagens situation på arbetsmarknaden för "ett historiskt misslyckande".

–  Idag har vi både massarbetslöshet och arbetskraftsbrist, samtidigt. Det är ett historiskt misslyckande. Du och andra långtidsarbetslösa måste få utbildning för dagens arbetsmarknad. Vi vill satsa på investeringar som leder till nya moderna jobb. Det vill vi använda de ekonomiska överskotten till, skrev Juholt.

”Vi ska reparera sjukförsäkringen”

En fråga som väldigt många ställde var: "Hur vill ni förändra sjukförsäkringen?"

Juholt skrev:

– Den som är sjuk ska inte, utöver oron för sjukdomen också behöva oroa sig för sin försörjning. Vi ska ta bort stupstocken i sjukförsäkringen och satsa på en riktigt bra rehabilitering. Fokus på arbetsförmåga, som kan variera mycket, inte på arbetsoförmåga. Vi tänker reparera den sjukförsäkring som nu förstörts.

Får kraft av Palme

Läsaren Britt-Inger frågade vilka som är Håkan Juholts politiska förebilder. Och en av dem visade sig vara en mustaschprydd tjeck, liberalen Vaclav Hável.

– Ingvar Carlsson, Vaclav Havel, Nelson Mandela och så får jag alltid kraft av Olof Palme, skrev Juholt.

Som svar på frågan om vad som gör honom unik som S-ledare drog Håkan Juholt åter fram sitt främsta vapen – den håriga överläppen.

– Alla människor är unika. Mona var inte särskilt lik Göran, men sedan har jag mustasch och det hade inte Mona.

Publisert: