Den nya arabvärlden

Jemens president beredd att avgå

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

Ska enligt uppgift ha godtagit avgångsavtal som ger honom immunitet mot rättsligt efterspel

Efter 32 år ser han ut att ge upp.

Jemens president Ali Abdullah Saleh ska enligt ansedda Wallstreet Journal ha godkänt en plan för att avgå inom 30 dagar.

Han blir i så fall den tredje ledaren som tvingas på fall sedan protestvågen började sprida sig i arabvärlden.

Först Tunisien, sen Egypten och nu Jemen. "Den arabiska våren" ser ut att rulla vidare och mycket tyder på att Ali Abdullah Saleh blir nästa despot som tvingas abdikera på grund av massiva protester.

Kravet: Immunitet

Saleh ska enligt flera medier, bland annat Wall Street Journal, ha gått med på en plan att avgå inom 30 dagar med kravet att han och hans närmaste släktingar får immunitet mot allt rättsligt efterspel.

Uppgifterna ska komma från en av presidentens rådgivare och avtalet ska ha förhandlats fram av Jemens grannländer och nära allierade Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Det är dock osäkert om de oppositionella grupper som varit ledande i protesterna den senaste tiden kommer att godkänna avtalet. Framförallt är klausulen om att ge juridisk immunitet till en man som mer eller mindre enväldigt styrt landet i 32 år mycket kontroversiell.

Protesterna i Jemen verkar heller inte avta i första taget. Folk är skeptiska till Salehs utlovade avgång.

- Det är fortfarande en månad kvar tills presidenten avgår och vi förväntar oss att han när som helst kan ändra sig, säger aktivisten Mohammed Sharafi enligt nyhetsbyrån Reuters.

USA oroliga för al-Qaida

Jemen har på senare år blivit känt som ett näste för al-Qaida. Terroristorganisationen uppges ha haft ett flertal träningsläger i landet och amerikanska myndigheter är nu oroliga att de senaste månadernas kaos i landet har gett al-Qaida fritt spelrum.

De av amerikanerna utbildade jemenitiska anti-terrorstyrkorna har nämligen stått under president Salehs sons och brorsons kommando. Under de senaste veckornas oroligheter har de därför omdirigerats från sina vanliga posteringar och istället haft uppdrag att skydda presidentpalatset i huvudstaden Sanaa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Jemen