Döms för häleri efter att ha handlat på nätet

NYHETER

I dag dömdes fyra kvinnor för häleriförseelse efter att ha fyndat på Tradera.

Enligt tingsrätten borde kvinnorna ha förstått att varorna var stulna.

– Vi hoppas att den här domen avskräcker andra från brottsligt beteende, säger Ylva Ekborn, operativt ansvarig på Tradera.

Under 2009 handlade de fyra kvinnorna barnkläder och leksaker av samma säljare på sajten Tradera. Kvinnorna handlade för mellan 25 000 och 32 000 kronor vardera.

Men varorna visade sig vara stulna.

Gav olika förklaringar

I dag dömdes de fyra kvinnorna för häleriförseelse vid Göteborgs tingsrätt.

Säljaren gav olika förklaringar till varför hon kunde sälja varorna till ett pris långt under butikernas. Ibland hävdade att hon jobbade på ett lager, vid andra tillfällen att hon körde budbil.

– Tänker man lite närmare efter måste man förstå att ingen kan sälja så många helt nya varor på detta sätt med butikskedjornas goda minne, även om man skulle handla på personalrabatt eller på annat sätt komma över dem, går det att läsa i tingsrättens dom.

Fängelse

Tingsrätten slår fast att eftersom de tilltalade inte undersökt frågan närmare och enbart nöjt sig med de svar som getts har kvinnorna gjort sig skyldiga till häleriförseelse.

– I samband med sina inköp har de tilltalade under lång tid fått insyn i omfattningen av säljarens verksamhet, vilket borde ha fått dem att ifrågasätta densamma, står det i domen.

Kvinnorna döms till böter.

Säljaren döms till fängelse i tre år för grov stöld. Hennes två medhjälpare döms till villkorlig dom och samhällstjänst.

– Det här är ett väldigt ovanligt fall. Eftersom man inte är anonym hos oss är det dumt att försöka sälja stöldgods på Tradera. Vi hoppas att den här domen avskräcker andra från brottsligt beteende, säger Ylva Ekborn, operativt ansvarig på Tradera.