Swedbank

Ny bluffkupp mot Swedbanks kunder

Av: 

Ylva Mossing

NYHETER

Kunderna luras att lämna ifrån sig sina kontouppgifter

Mejlet som gått ut uppmanar Swedbanks kunder att klicka på en länk. Länken leder till en bluffsida.
Mejlet som gått ut uppmanar Swedbanks kunder att klicka på en länk. Länken leder till en bluffsida.

Bedrägeriattackerna mot Swedbanks kunder fortsätter.

I dag kom nya mejl där bankens kunder uppmanas att lämna i från sig kontouppgifter.

– Det är en våg av bedrägeriförsök just nu. Vi ser detta som något mycket allvarligt, säger Swedbanks presschef Anna Sundblad.

Sidan som länken i mejlet leder till ser exakt ut som Swedbanks egen sida.

Mejlet, som nådde både Aftonbladets redaktion och läsare, uppmanar mottagaren att klicka på en länk för att verifiera sitt Swedbankkonto – även om alla mottagare inte är Swedbankkunder.

Sidan som länken leder till ser exakt ut som Swedbanks egen login-sida.

Vanligare med attacker

På Swedbank fick man veta om den nya attacken på onsdagsförmiddagen. Presschefen Anna Sundblad medger att attackerna blivit vanligare.

– Vi jobbar på att ta ner sidorna. Just nu är det en våg av phishingförsök och det dyker upp nya sidor hela tiden, säger Swedbanks presschef Anna Sundblad.

Swedbank drabbades senast för en dryg vecka sen. Bankens kundtjänst blev då nedringd av oroliga kunder som fått mail där de uppmanats att lämna i från sig sina kontouppgifter och verifiera koder.

Förlorade tusentals kronor

Swedbank informerade om bedrägeriförsöken på hemsidan och via twitter, men många kunder nåddes aldrig av informationen och förlorade tusentals kronor.

Än vet man inte om några kunder förlorat pengar på grund av det nya bedrägeriförsöket. Men allt fler har nu blivit medvetna om de falska banksidorna.

– Vi har märkt att folk är uppmärksamma på att detta är ett sätt som banker inte kommunicerar på. De allra flesta förstår att det är ett bedrägeriförsök och slänger mailet, säger Anna Sundblad.

– Man ska aldrig lämna ut sina koder. Det är som att gå hemifrån och lämna nycklarna i dörren.

Vem som ligger bakom bedrägeriet är inte känt, men domännamnet swedbanksev.com registrerades samma dag som attacken på en adress i USA.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Swedbank