Nyheter

”Han är en stor poet ute i världen”

Av: 

Svante Lidén

Förläggaren Dorotea Bromberg.
Förläggaren Dorotea Bromberg.

NYHETER

Äntligen!

Tomas Tranströmer fick årets Nobelpris i litteratur.

– Han är enormt stor och förtjänar verkligen att få uppskattas fullt ut, säger förläggaren Dorotea Bromberg.

Att Tomas Tranströmer till slut får priset är inte en dag för tidigt tycker alla de som haft honom som favorit i så många år.

När det gäller manliga poeter har han tillsammans med den syriske poeten Ali Ahmed Said, mer känd som Adonis, varit de verkliga lågoddsarna.

Men så har det gått som det brukar gå med favoriter i Nobelprissammanhang – de drar nitlotten.

Nu, när Tranströmer vunnit lär det nog ta ett tag till innan en annan poet får priset, så dagens besked från Svenska Akademien måste kännas tungt för den arabiske giganten.

Poesi, är en smal nisch i Sverige. Likt alla andra poeter kan han inte räkna sina läsare i hundtatusental. Men icke desto mindre  är han vår störste.

– Tranströmer är en stor poet ute i världen. Det är hög tid att han får det i år. Ännu mer än tidigare, säger förläggaren Eva Bonnier.

Översatt till 50 språk

Tranströmer, som fyllde 80, i år, är översatt till 50 språk. Han var psykolog från början och arbetade bland annat som fängelsepsykolog på Roxtuna ungdomsanstalt.

Han debuterade 1954 med diktsamlingen 17 dikter. Och geniförklarades.

Han har ett mycket speciellt språk som man som läsare trollbinds av och formligen drunknar i.

Den som hade förmånen att få uppleva hans egna uppläsningar för några decennier sedan fick med sig minnen för livet. I hans fall brukar prata om "självlysande metaforer som öppnar passager till en anan tillvaro."Vad sedan den tilvaron innebär är den resandes ensak.

Men sug på den här ("Storm" - 17 dikter):

"Vaken i mörkret hör man

stjärnbilderna stampa i sina spiltor

högt över trädet"

Klass va?

Nobelprisklass närmare bestämt.

Talar inte

I början av 1990-talet drabbades han av den stora katastrofen. Han fick en stroke som delvis förlamade honom men som framförallt drabbade språkcentrum. Sedan han blev sjuk har han bara gjort ett mindre antal framträdanden. Han talar inte. Men skådespelarna Krister Henriksson och Lena Endre har läst upp hans dikter. Och den stumme Tomas Tranströmer har spelat piano. Med sin vänstra hand.

Han fick FIB:s lyrikpris 1956, Aftonbladets litteraturpris 1958 och sen har han vunnit i princip allt som har varit värt att vinna. Förutom sina läsares kärlek.

Kulmen kom i dag nån minut efter klockan 13.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: