Nu slår frosten till

NYHETER

Natten mot söndag slår frosten till – långt ner i södra Sverige.

– Det blir under nollan på de flesta håll, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Foto: Frost.

Lördagsnatten blir höstens hittills svalaste. Temperaturen kryper ner mot flera minusgrader även på vissa orter i Götaland. Som kallast blir det tidigt på söndagsmorgonen.

Varningar i fjällen

Under natten blir det klart väder – sedan mulnar det.

– I Dalafjällen och upp emot norra Norrland kan det komma en del snö under förmiddagen. Vi har utfärdat klass 1-varningar för fjällen i Jämtland, Härjedalen, och Dalarna, säger Emil Björck på SMHI.

Kusterna får något varmare väder med plusgrader. Men bältet med minusgrader i de inre delarna av landet sträcker sig ner ända ned i Småland.

– Det är ganska normalt med frost vid den här tiden på året. Hösten brukar ha nått ner över hela landet, säger Emil Björck.

Sydliga vindar

Men kylan blir inte långvarig. Under dagen i morgon drar en front med varmare väder in över landet från syd. Samtidigt blir det mer ostadigt.

– Det mulnar på västerifrån. Det blir regn och regnskurar i större delen av landet senare under söndagen, men något varmare. Längs ostkusten och uppe i norrbotten finns de största chanserna till sol i morgon.

Det ostadiga vädret fortsätter fram till onsdag då en ny kallfront närmar sig. Då vänder vinden och blir nordlig – och det är risk för nya frostnätter i syd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder