Han hyllades av Obama och Gates

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Jobs var en inspirationskälla för många kända profiler

Många vill lovorda Steve Jobs.

Däribland branschkollegor, politiker och kändisar.

– Världen har förlorat en sann visionär i dag. Tänk annorlunda, säger Kevin Spacey, skådespelare.

– Det har varit en stor ära att arbeta med honom, säger Bill Gates, Microsofts grundare.

Steve Jobs visar upp en Iphone.
Foto: AFP
Steve Jobs visar upp en Iphone.

Det är inte bara Apple-grundaren, Steve Jobs, fans som sörjde honom i natt. Timmar efter beskedet om hans bortgång publicerade president Barack Obama och frun Michelle ett pressmeddelande på Vita husets hemsida. De tog emot Apples besked med stor sorg.

– Steve är en av Amerikas största innovatörer - modig nog för att tänka annorlunda, djärv nog att tro att han kan förändra världen, och talangfull nog att göra det, skriver Obama.

"Saknar honom oändligt"

Bill Gates träffade Steve Jobs för första gången för 30 år sedan. De har varit kollegor, motståndare och vänner i mer än halva deras liv.

Han skickade direkt sina kondolanser till Steves familj och vänner.

– För dom av oss som har varit lyckliga nog att få arbeta med honom har det varit en vansinnigt stor ära. Jag kommer att sakna honom oändligt mycket, säger Bill Gates.

Mentor till Facebook

Facebooks grundare, Mark Zuckerberg, var inte sen med att hylla sin mentor – i en statusuppdatering på Facebook:

– Steve, tack för att du varit en mentor och vän. Tack för att du visat mig att det du skapat kan förändra världen. Jag kommer att sakna dig.

Sergey Brin instämde:

– Från allra första början med Google, när jag och Larry sökte inspiration behövde vi inte söka längre än Cupertino. Jag talar för alla på Google när jag säger att vi kommer att sakna dig väldigt mycket, säger Brin, som är medgrundare till Google.

Kändiselit twittrade

På twitter sörjde flera artister att Jobs gått bort. Aschton Kutcher skrev:

– Design är inte bara hur det ser ut och känns. Design handlar om hur det funkar.

Fler kända Hollywoodstjärnor twittrade för att hylla Jobs däribland Miley Cyrus, Will.I.AM, Jim Carey, Taylor Swift och Alec Baldwin. Även Arnold Schwarznegger:

– Steve levde drömmen i Kalifornien varje dag i sitt liv och han ändrade världen och inspirerade oss alla, twittrade han.

Skådespelaren Jimmy Fallon twittrade:

– Tack, Steve Jobs, för alla roliga och otroliga sätt som du har gjort våra liv bättre... Skickat från min iPhone.

Och Kevin Spacey skrev:

– Världen har förlorat en sann visionär i dag. Tänk annorlunda.

Familjens egna ord om Jobs död

”Steve dog stillsamt i dag omgiven av sin familj.

I sitt offentliga liv var Steve känd som en visionär; privat levde han för sin familj. Vi vill tacka alla de människor som har visat omtanke och bett för Steve när han varit sjuk det senaste året; en webbsida kommer att upprättas för dem som önskar dela med sig av hyllningar och minnen.

Vi är tacksamma för det stöd och den vänlighet vi mött hos dem som delar våra känslor för Steve. Vi vet att många kommer att dela vår sorg, och vi ber er respektera vår önskan att sörja i fred.”

Läs Obamas och IT-ledarnas kondoleanser och hyllningar till Steve Jobs minne. Klicka på bilderna för att komma till deras egna sidor.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN