Nyheter

S rasande på SD om abortfrågan

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Bråk i utrikesutskottet om abort

En abortstrid har blossat upp i riksdagens utrikesutskott.

Nu anklagas Sverigedemokraterna för att helt ignorera kampen för kvinnors rättigheter runt om i världen.

– Jag är chockad, säger Carina Hägg (S), ledamot i utrikesutskottet.

Det bråkas i riksdagens utrikesutskott. För ovanlighetens skull råder oenighet i frågan som rör mänskliga rättigheter. Det är en så kallad motivreservation av SD som fått S-ledamöterna att ilskna till.

SD skriver att man är överens med utskottet i att det är viktigt att motverka diskriminering av kvinnor världen över. Men när det gäller frågan om att arbeta globalt för fri abort är man oense.

– Det är problematiskt i länder där abort är förbjudet, men man måste kunna föra en dialog med de staterna. Det är när man onyanserat ska överföra Sveriges syn i abortfrågan och utifrån det ställa krav på andra som det blir problem, säger Julia Kronlid, SD:s ledamot i utskottet

Fick mothugg

Hon fick snabbt mothugg av av S-ledamoten Carina Hägg.

– Tidigare har alla partier varit överens. Men om SD fick bestämma skulle vi inte arbeta aktivt för kvinnors rättigheter, där fri abort ingår. De säger att vi måste lära oss av andra stater. Men när det gäller den här frågan är det ett faktum att illegala aborter är ett stort problem som leder till hög mödradödlighet, säger hon.

Men enligt Julia Kronlid (SD) är det ett problem när man försöker övertyga andra länder om att fri abort är någonting självklart.

– Det är viktigt att undersöka varför de tycker som de gör. Fri abort är inte självklart i alla länder, inte ens i Finland. Ska vi säga åt dem hur de ska göra också?, säger hon.

Ifrågasätter abortlagstiftning

Hennes parti är det enda i riksdagen som ifrågasätter Sveriges abortlagstiftning. Enligt Kronlid måste svenska politiker vara mer nyanserade.

– Man måste i alla fall lyssna in de argumenten som finns. Inte ens i Sverige råder det enighet i abortfrågan. På sistone har det kommit fram att foster kan överleva en upp till en timma efter abort och lämnas att självdö. Är det sådan vi ska överföra till andra länder?, säger hon.

Men enligt Carina Hägg (S) finns inget utrymme för att lära av andra i de här frågorna.

– Det SD säger är chockartat. Vi måste våga stå upp för kvinnors rättigheter även utomlands, säger hon.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Aftonbladets bloggar
Publisert: