Hotar hacka Facebook

Men varningen kan ha varit ett skämt

A FOR ANONYMOUS Guy Fawkes-masken från filmen ”V for Vendetta” har blivit symbolen för Anonymous och används flitigt av Occupy Wall street-rörelsen – här utanför Deutsche Bank i Frankfurt i slutet av oktober.
A FOR ANONYMOUS Guy Fawkes-masken från filmen ”V for Vendetta” har blivit symbolen för Anonymous och används flitigt av Occupy Wall street-rörelsen – här utanför Deutsche Bank i Frankfurt i slutet av oktober.

I dag hackas Facebook.

Hotet sades komma från kända hackerkollektivet Anonymous – men uppgifterna tillbakavisas.

Joakim von Braun.
Joakim von Braun.

Globala hackergruppen Anonymous har tidigare attackerat myndigheter och företag.

I dag ska gruppen slå till mot Facebook, enligt personer som sagt sig tillhöra gruppen.

Motstridiga uppgifter

Redan i augusti lade vad som uppgavs vara gruppen upp en video på Youtube där hotet framförs.

– Förbered er på en dag som kommer att gå till historien, 5 november 2011, säger en röst i klippet.

Anledningen ska vara att Facebook ska ha sålt information om sina användare till utländska regeringar i bland annat Egypten och Syrien.

– Facebook vet mer om dig än din egen familj, du kan inte gömma dig för verkligheten. Du är inte säker från dem eller någon regering. En dag kommer du att titta tillbaka på det här och inse att det vi gjort är rätt, säger rösten i videon.

Men uppgifterna är motstridiga.

Hotet sägs vara ett skämt

På vad som ska vara Anonymous officiella twitterkonto har uppgifterna tillbakavisats och kuppen sägs vara fejkad.

Om hotet trots allt blir verklighet kan man lyckas.

– Jag tror att det finns en risk för det. Det är en ganska kompetent grupp, de har trots allt tagit sig in på en del välrenommerade säkerhetsföretag tidigare, säger Joakim von Braun, säkerhetssamordnare med ansvar för IT- och informationsfrågor på Sveriges radio.

Om attacken genomförs och lyckas kommer troligtvis företagets servrar att krascha.

– Sidan kommer i så fall att ligga nere, och det kan ta lång tid för Facebook att återställa den. Hur lång tid det tar beror på hur förberedda Facebook är för den här typen av hot, säger Joakim von Braun.

Kan komma åt databasen

– De kan också lyckas komma åt hela Facebooks databas och då kan det bli en allvarlig händelse. Men det får nog inte några konsekvenser för samhället i stort, jag tror inte att det kommer att betyda mer än att Facebooks renommé skadas.

Finns det något användarna kan göra för att skydda sig själva?

– Nej, men har man mycket bilder där som man inte har sparade på något annat ställe så är det bra att spara det på till exempel sin egen hårddisk. All information, text och bilder man har skulle kunna försvinna, säger Joakim von Braun.

Vill väcka uppmärksamhet

Varningsvideon har gett företaget tid att förbereda sig på en eventuell attack.

– De kan ha flera servrar som gör samma sak och säkerhetskopior på allt material. När de får en sådan här varning gör man nog backuper oftare, säger Joakim von Braun.

Varningen kan ha skickats ut för att väcka uppmärksamhet.

– Jag tror att det ligger ett politiskt syfte bakom, jag tror inte att det är ute för att skada utan för att väcka uppmärksamhet. Eftersom de först varnat för attacken drar man uppmärksamhet då och sedan ett varv till om de genomför det. Det blir dubbel effekt.

Andra hot

Hackerkollektivet Anonymous har tidigare även hotat med en annan attack just den 5 november. En av gruppens medlemmar uppgavs ha kidnappats i Mexiko när han deltog i en affischeringsaktion.

Gruppen hotade att offentliggöra bland annat namn på poliser, journalister och taxichaufförer som de menar samarbetar med drogkartellen Zetas om medlemmen inte släpps.

Men det blev aldrig någon attack mot Zetas.

I stället har Anonymous nu meddelat att deras medlem har hittats igen, skriver Washington Post. Det är samtidigt oklart om medlemmen någonsin var kidnappad.

Publisert: