UD har nått fram till svenskarna

Svensk ambassadör på plats

Journalisterna Martin Schibbye, 30, och Johan Persson, 29, greps i fredags i regionen Ogaden i Etiopen.
Journalisterna Martin Schibbye, 30, och Johan Persson, 29, greps i fredags i regionen Ogaden i Etiopen.

De två svenska journalister som greps av etiopisk militär är skottskadade och har inte fått någon vård.

Det berättade de när de ringde hem till Sverige på måndagen.

– De mår inte bra och vädjar om hjälp att ta sig därifrån, säger svenskarnas kollega och kontaktperson Anna Roxvall.

Det har tidigare förekommit uppgifter om att de två svenska journalister, Johan Persson, 29, och Martin Schibbye, 30, som skadades när de greps av den etiopiska armén i området Ogaden i fredags har fått läkarvård för de skador de ådrog sig.

Men när de tidigare i dag fick låna en telefon och ringde till Martin Schibbyes fru visade det sig att de inte har haft kontakt med någon sedan de greps.

Behöver vård nu

– Påståendet om att de har fått vård stämmer inte. De behöver det nu, det är deras budskap. Om man inte får vård för sina skottskador på tre dagar mår man inte bra, säger svenskarnas kollega och kontaktperson Anna Roxvall.

Fotografen Johan Persson och reportern Martin Schibbye kom till Ogaden den 27 juni via Somalia, inbäddade med ONFL, Ogadens nationella befrielsefront. I en attack från den etiopiska armén i fredags greps svenskarna. Samtidigt ska 15 rebeller ha dödats.

"Vet inte om de befinner sig i fängelse"

– Som jag förstår det är en av dem skottskadad i axeln och den andra någonstans på överkroppen. De mår inte bra och vädjar om hjälp att ta sig därifrån, säger Anna Roxvall.

Svenskarna ska befinna sig i staden Jijiga i norra Ogaden.

– De vet att den etiopiska militären håller dem fångna, men de vet inte om de befinner sig i ett fängelse.

Svenska UD bekräftade tidigare i dag att svenskarna är frihetsberövade av etiopisk militär.

Fick svensk hjälp

Sveriges ambassadör i Addis Abeba har på kvällen fått tillstånd att besöka de två svenska journalister som sitter frihetsberövade i ett häkte i provinsstaden Jijiga.

Enligt Cecilia Julin på UD är deras skottskador lindriga.

– De mår efter omständigheterna bra men är fysiskt och psykiskt slitna och pressade av situationen. De har fått läkarvård i häktet och fick första hjälpen i samband med att de greps, säger Julin, till TT.

Fortfarande har UD ingen kännedom om vilka anklagelser som riktas mot svenskarna.

– Vi har anfört frågan om att de måste ha ett rättsligt biträde eller någon sorts advokat om det blir en domstolsprocess i morgon, säger Cecilia Julin.

I morgon, tisdag, kan Johan och Martin komma att ställas inför etiopisk domstol. Enligt etiopiska myndigheter greps svenskarna eftersom de tagit sig in i landet illegalt.

Publisert: