Krav på Ohlys avgång

Stödet minskar inom egna partiet Över hälften av Vänsterpartiets distriktsordföranden vill att Lars Ohly avgår föra nästa riksdagsval.
Stödet minskar inom egna partiet Över hälften av Vänsterpartiets distriktsordföranden vill att Lars Ohly avgår föra nästa riksdagsval.

Allt fler inom Vänsterpartiet vill att Lars Ohly avgår före valet 2014.

Över hälften av partiets distriktsordföranden, 14 personer, vill ha en ny partiledare innan dess, skriver Dagens Nyheter, som ringt runt till distrikten.

I november förra året var endast ett distrikt öppet för partiledarbyte.

Över hälften av distrikten förespråkar även ett dubbelt partiledarskap, liknande Miljöpartiets.

Lars Ohly har varit partiledare sedan 2004.

Efterlyser dubbelt ledarskap

– Även om Lars Ohly gör ett bra arbete räcker han inte till för att föra ut Vänsterpartiets politik – och det har visat sig i valen. Med Lars Ohly har makten samlats kring en person, och förankringen i partiet har påverkats, säger Egon Frid, V-ordförande i Skaraborg och tidigare riksdagsledamot, till Dagens Nyheter.

Många distriktsordföranden som tidningen talat med lyfter fram Jonas Sjöstedt, riksdagsledamot från Västerbotten, som möjlig partiledare. Han får dock konkurrens av ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson, Gävleborg och partiets gruppledare i riksdagen Hans Linde, Göteborg, samt arbetsmarknadspolitiska talespersonen Josefine Brink, Stockholm.

Blekingevänsterns ordförande Peter Bowin hör till dem som förespråkar ett system med två partiledare, liknande Miljöpartiets dubbla ledarskap.

– Det skulle ta bort personkulten som det blir på en ledare och skapa en slags jämställdhet. Det är två fördelar som jag ser, säger han till tidningen.

Slår ifrån sig kritiken

Lars Ohly slår ifrån sig kritiken inom partiet, uppger DN. Samtidigt förstår han dem som vill att han avgår.

– Det är fullt naturligt, säger han till Dagens Nyheter.

På frågan om hur länge han blir kvar som partiledare svarar Ohly:

– Det bestämmer kongressen. Det är upp till de valda ombud som ännu inte är valda. Jag ställer upp och sedan är det upp till kongressombuden att välja vem som ska företräda partiet.

TT

Publisert: