Åklagaren yrkar på 14 års fängelse

avLinda Hjertén, Anna Mi Skoog

I dag avslutades rättegången om lärarmordet i Hofors

20-åringen som misstänks för mord på läraren Tommy Johansson i Hofors bör dömas till 14 års fängelse. Det menade åklagare Krister Frykman i sin slutplädering i Gävle tingsrätt i dag.

– Tommy har utsatts för ett omfattande, besinningslöst våld, sa han.

I dag avslutades rättegången i målet om mordet på 54-årige läraren Tommy Johansson, där tre 20-åringar och före detta elever till honom är misstänkta.

Åklagaren anser att det är den mordmisstänkte 20-åringen som ensam stått för det dödliga våldet. Kamraterna har vittnat om ett grövre våld än det som han själv erkänner, och åklagaren menar att kamraterna är tillförlitliga.

”Inga förmildrande omständigheter”

– 20-åringen borde ha insett att det fanns en avsevärd risk att läraren skulle avlida av våldet, sa han i sin slutplädering.

Läraren hade omfattande frakturer i bröstkorgen, skallfrakturer, samt 26 skär- och stickskador över hela kroppen.

– Det finns inga förmildrande omständigheter, sa åklagaren, som yrkar på 14 års fängelse och rättspsykiatrisk undersökning för den mordmisstänkte 20-åringen.

"Vill erkänna det han gjort"

Men 20-åringens advokat Gustaf Andersson anser att åtalet ska ogillas. Det fanns uppsåt att skada men inte att döda, hävdade han.

– Det är hemska saker min klient erkänner. Det är otäckt men han berättar tydligt och klart. Han vill erkänna det han gjort helt enkelt, sa Gustaf Andersson.

20-åringen har nekat till att ha hoppat på lärarens huvud. Att kamraterna påstår det räcker inte som bevis, anser försvarsadvokaten.

"Även han var likgiltig"

Åklagaren menar att kvinnan bör dömas till fängelse i första hand som medgärningsman till mord. När det gäller den tredje 20-åringen menar åklagaren att han kände till 20-åringens våldshistorik och borde ha förstått att avsikten inte bara var att gå hem till läraren för att prata. Åklagaren menar att han i första hand bör dömas för medhjälp till mord.

– Även han var likgiltig för om läraren levde eller dog, sa han.

Kvinnans advokat Lars Häggström anser att hon bara ska dömas för misshandel och stöld.

– Hon hade bara för avsikt att ge läraren några smällar, sa han.

"Inte psykisk medhjälp"

Den tredje 20-åringens försvarsadvokat Karl-Gösta Myhrberg anser inte att hans klient kan dömas för medhjälp till mord.

– Att han befann sig i lägenheten kan inte anses vara psykisk medhjälp, sa han.

Rättegången är nu avslutad. I morgon förmiddag lämnar tingsrätten besked om när dom kan meddelas. De ska nu ta ställning till om någon eller några av de tilltalade ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning. Tills dess får de stanna i häkte.