Sexhånar svenskor

Grekisk toppdiplomat hemkallad i panik efter mejl om våldtagna svenskan: ”Helt sjukt”

Svenska kvinnor borde skämmas över sitt beteende – både utomlands och i Sverige.

Så skrev den grekiske toppdiplomaten Vassilios Bakalis i ett mejl som blev känt i går kväll.

Då fick han sparken direkt – och kallades i panik hem till Aten av sin regering.

Bråket kretsar kring det uppmärksammade fallet med svenska Anna som anmälde en våldtäkt på Samos 2008 – men nu i stället åtalas för förtal.

Den grekiska domstolen avfärdade hennes anmälan med motiveringen att ”skandinaviska kvinnor försäkrar sig mot våldtäktsrisk och kräver ersättning även om de själva har bidragit till farans uppkomst”.

Privatpersonen Jan Tordsson, 38, i Växjö blev så förbannad när han hörde om Anna att han mejlade grekiska ambassaden i Stockholm.

Han skrev att han och hans familj aldrig mer tänker åka på semester till Grekland och avslutade brevet med orden: ”Ni borde skämmas”.

Svaret kom i förrgår från handelsattachén Vassilios Bakalis.

Han har varit stationerad i Sverige sedan 2006 och tycks under den tiden ha fått ett ont öga till svenska kvinnor. I sitt svar till Jan Tordsson skriver toppdiplomaten:

”Tvärtom min vän så är det du som ska skämmas över svenska kvinnors uppträdande, på semester i alla delar av världen och med utländska medborgare i sitt eget land!”

Vassilios Bakalis påstår sig också ha blivit varnad av taxichaufförer i Stockholm för att ta hem svenska kvinnor:

”Det är stor sannolikhet att de kommer att anmäla dig för våldtäkt för att få försäkringspengar när de vaknar på morgonen och förstår vem du är.”

”Vilken kvinnosyn”

Jan Tordsson tror knappt sina ögon när han läser diplomatens svar:

– Helt sjukt. Vilken kvinnosyn den mannen har.

I går kväll rapporterade även TV4 om mejlet.

Det fick Greklands regering att reagera direkt – bara några timmar efter tv-inslaget fick Vassilios Bakalis sparken och kallades omedelbart hem till Aten.

– Svenskarna har alltid stött Grekland och det Vassilios Bakalis har sagt återger inte på något sätt grekiska ambassadens eller regeringens åsikter, säger Eleftheria Spiliotakopoulo, pressekreterare på den grekiska ambassaden, till TV4 Nyheterna.

– Vi vill framhålla att vi i Grekland älskar och respekterar det svenska folket, vi ser dem som våra vänner och välkomnar dem med glädje i Grekland.

Politiker häpnar

Bakalis mejl får även svenska politiker att häpna.

– Det känns som att medeltiden ringde och ville ha tillbaka sin kvinnosyn. Våldtäkt är ett av de värsta övergreppen som en människa kan utsättas för, säger Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson.

Kräver lösning

Urban Ahlin, utrikestalesman för S, kräver att grekiska ambassaden nu försöka lösa situationen för Anna så att hon kan frias från anklagelserna om förtal och falsk tillvitelse:

– I stället för att skriva brev med det här innehållet borde de lägga kraft på att se till att det löser sig, säger han.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Carl Bildt samt Vassilios Bakalis och Greklands ambassadör Aliki Hadji.

Nyheterna - tv4.se
Publisert: