Den nya arabvärlden

FN-chefen: Stoppa angrepp på civila

Av: 

TT

NYHETER

Omvärlden skärper tonen mot Libyens regering när FN:s generalsekreterare ställer folkrättsliga krav på landet. Ban Ki-Moon krävde på söndagen att "de urskiljningslösa angreppen" på Libyens civilbefolkning upphör.

Ban Ki-Moon.
Ban Ki-Moon.

Generalsekreteraren varnade dem som bryter mot folkrätten och förklarade att de riskerar åtal.

Libyens utrikesminister Musa Kusa gick i samtal med Ban med på att Tripoli släpper in en analysgrupp för att granska det humanitära läget i Libyen. Ban utnämnde Jordaniens förre utrikesminister Abdelilah al-Khatib till sitt sändebud för samtal med den libyska regeringen.

Ban Ki-Moon underströk för Kusa att Tripoli måste "leva upp till sin skyldighet att skydda landets medborgare och att ta hänsyn till det libyska folkets legitima strävan efter ett liv i värdighet och fred".

Bans sändebud al-Khatib ska genast inleda samtal med Gaddafis regering om den humanitära krisen, som de allt hårdare strider mellan regimlojala militärer och de upproriska grupperna vållat, sade generalsekreterarens talesman Martin Nesirky.

Omedelbar hjälp

FN har begärt tillträde till staden Misrata som är i rebellernas händer och som landets krigsmakt gått till våldsamt angrepp på.

– Människor är sårade och döende. De behöver hjälp nu, sade FN-samordnaren av katastrofinsatserna i landet, Valerie Amos:

– Jag uppmanar myndigheterna att lämna omedelbart tillträde åt hjälparbetare för att rädda liv.

Misrata ligger strategiskt mellan Tripoli och Sirte.

Bitter reträtt

Ett fullskaligt inbördeskrig föreföll rycka närmare när Gaddafilojala styrkor genomförde motoffensiver på flera håll under söndagen. Samtidigt förmådde krigsmakten att hålla tillbaka upprorsmarschen mot den libyske ledarens hemstad Sirte.

Revoltörerna tvingades till en bitter reträtt ut ur kuststaden Bin Jawad som de intog i lördags. Oljehamnstaden Ras Lanuf blir i stället försvarspunkten mot regimens soldater, förklarade en av rebellerna, Aqil al-Fars.

Förlusten av Bin Jawid utlöste ett gräl om vad som gått fel där. Bristen på en sammanhållen ledning av upproret var en förklaring.

På väg mot Ras Lanuf

Gaddafitrogna styrkor sågs under måndagsmorgonen bege sig mot den av rebellerna hållna oljestaden Ras Lanuf.

– Jag begav mig till Bin Jawad och runt två mil utanför såg jag Gaddafis trupper, en stor lastbil och arméfordon, och ett stridsflyg. De rörde sig långsamt i den här riktningen (mot Ras Lanuf), sade bilföraren Ahmed al-Araibi till Reuters.

En annan förare sade sig ha sett flera lastbilar på väg i samma riktning.

Senare på morgonen attackerades rebellernas ställningar öster om Ras Lanuf från luften, enligt AFP. En explosion följdes av luftvärnseld från rebellsidan, rapporterar dess utsände på platsen.

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen