Väderhat mot meterologerna

Semesterfirarna kokar av ilska.

När solen lyser med sin frånvaro och solguden är svår att skälla ut blir det meteorologerna som får ta smällen.

– Folk beskyller mig personligen för vädret och tror att jag kan påverka det, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

"Less på era lögner. Helt sjukt att det ska pissa varje dag. Sommaren är kort och ni ljuger om sol, nåt vi inte har i detta pissland. Säg vilket år solen kommer. Kan inte vara en slump att det alltid pissar på helgerna och när folk har semester. Man ska inte behöva betala för sol. Och fanskapet pissar ju i skärgårn också. Det skulle ju bli varmt, lögnare."

De orden postades till SVT-meteorologen Åsa Rasmussens inkorg under tisdagen, efter en inledande sommar som mestadels bestått av kyla och regn.

– Då och då får vi den här typen av mejl till redaktionen, säger hon till Aftonbladet.

Slängde på luren

– Det bekymrar mig inte så mycket. Jag förstår att det inte är mig folk är arga på. Men det känns onödigt och tråkigt, säger Åsa Rasmussen.

När besvikna semesterfirare hör av sig till SVT, försöker meteorologerna först förstå vad som är problemet.

– Vid en missuppfattning förklarar vi, men om någon bara är arg över vädret finns det inte så mycket att svara på, säger Åsa Rasmussen.

När folk är upprörda försöker hon behålla lugnet.

– Någon gång fick jag skäll över telefon, och försökte att inte bli arg. Jag sa att jag skulle lägga på om personen fortsatte att skrika. Till slut gjorde jag det.

Per Stenborg försöker svara kort och koncist.

– I bland är det bäst att säga tack för dina synpunkter. Fortsätter mejlväxlingen blir det som en rättegång där parterna står långt ifrån varandra. Då är det bäst att lägga ner, säger han.

Anpassar humöret

Försommaren, och speciellt runt midsommar får redaktionen in flest åsikter. Eftersom sommaren aldrig brukar ha kommit igång vid den här tiden, tror Åsa Rasmussen att minnet sviker lite.

– Minnet är selektivt och många minns sina barndomars somrar – att de är ljusa och härliga, men glömmer regnet. Det är inga kalenderbitare som hör av sig.

Att anpassa framförandet efter prognosen kommer naturligt, enligt Per Stenborg.

– Vi ska inte värdera vad som är bra eller dåligt väder, man ska alltid ha ett trevligt framförande. Men det är klart att man inte ska vara alltför glad vid ett rejält oväder.

Under hans 20 år i yrket har det förekommit att folk uttalat sina åsikter till honom öga mot öga.

– Ifrågasättande och spydiga kommentarer har man fått på stan. Det kan handla om att någon säger "Jaha, det skulle ju inte regna i dag" när man passerar dem, säger Per Stenborg.

Men ilskan behöver inte bara handla om vädret.

– Det kan också gälla klädval, ord eller hur man rör sig i rutan. Folk kan irritera sig på nästan vad som helst.

"Inte vi som bestämmer"

Även SMHI får in klagomål på vädret, ungefär två i veckan. Också de främst under regniga somrar.

– Om sommaren är det extra viktigt med vackert väder. Är det då ostadigt med regn känner man sig besviken. Men det är inte vi som bestämmer vädret, vi gör ju bara en prognos, säger Sandra Andrersson, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Värmen kommer

Ulrika Andersson syns ofta i Nyhetsmorgon på TV4, där hon presenterar vädret.

– Jag tror att den här typen av beteende hör ihop med att folk inte har något mer intressant att ägna sig åt i sina liv. Det är klart att man kan klaga, men det finns ingen man kan klaga på, säger hon och fortsätter:

– Man får sätta allt i ett sammanhang och se att det finns värre bekymmer i världen. Folk klagar på vädret när de har det gott ställt, mat och tak över huvudet.

Hon lovar att sommaren ännu inte är över.

– Man kan ta det lugnt. Även om vi har passerat den ljusaste året fram till nu så kommer kulmen av värmen till i slutet av juli. Dit är det fortfarande en månad kvar.

Publisert: