Berättarglädje som slår fartrekord

NYHETER

Sprakande humor, vilda associationer och en berättarglädje som slår hastighetsrekord på autobahn.
Martina Montelius är lika krävande som underhållande.

I taxi på väg till Radiohuset berättar författaren och dramatikern för taxichauffören att hon ska sommarprata och frågar om han tror att det ska gå bra.
– Ja, svarar han. Sätt in kortet i kortläsaren, knappa in koden och tryck ok.
Några timmar senare inleder hon med denna lilla berättelse, ett av alla dessa små vardagliga möten som slutar med ett komiskt missförstånd.

Gör programmet i direktsändning

Ja, Montelius har mod nog att genomföra sitt program i direktsändning. Och tillräckligt med självförtroende för att improvisera, stryka i manus, kasta in en färsk anekdot och då och då ropa något till producenten i kontrollrummet.
I studion återfinns ett överlevnadskit. Fyra dubbelnougat, en flaska lemonad, en hög med böcker och några rappakaljakort. Vem vet, möjligen blir det tid över att spela sällskapsspelet om svåra ord.
Vännerna varnar: ät inte dubbelnougat under programmet, du blir slemmig i halsen. Men de fattar inte. Som tur var skyndar Gunnar Ekelöf till undsättning och sommarprataren mumsar på, dock endast under musikpauserna.

Vill ha brev

Sexton år gammal har hon hoppat av gymnasiet, bor i ett av Stockholms innerstads fulaste hus, magen råmar och skogaholmslimpa fastnar i tandställningen.

Hon är snart besatt av en man som skjuter med armborst i sin lägenhet och gör inbrott i grovsoprum.
Pippi Långstrump har vuxit upp och börjat skriva romaner och pjäser och blivit teaterchef. Språket är en månghövdad varelse som spottar och fräser och vår kulturtant vilar "bland världslitteraturens frasiga flikar".
Bäste vännen Lennart dör medan Montelius skriver manus till sin berättelse, men hon ska aldrig sluta se hans ansikte.
Musik. Kaffe spills i studion, på musmattan. Hon tycker inte om ordet. "Det låter som ett övergrepp".
Martina Montelius uppmanar oss att skicka henne brev om Pernilla Wahlgren, marsvin eller vad som helst.
Gör nu som hon säger. En människa som avslutar med att spela Bob Dylan har rätt att bli bönhörd.