Nyheter

Hunger Games-hälsningen olaglig

Av: 

Christoffer Malm

NYHETER

I Thailand härmar verkligheten filmen

”Hunger Games”-hälsningen nu förbjuden i Thailand

Foto: AP/TT

Den upproriska handsignalen från den populära filmserien Hunger Games blir nu olaglig i Thailand, rapporterar Business Insider.

Efter militärkuppen i maj drar det nya styret åt tumskruvarna mot demonstrerande regimmotståndare.

Under våren intensifierades protesterna mot regeringen, och gulskjorterörelsen demonstrerade i flera månader i huvudstaden Bangkok.

För lite mer än en månad sedan tog militären över makten.

Armén har beordrat medborgarna att vara "glada" för kuppövertagandet, skriver Business Insider.

Trots gratisvisningar av fotbolls-vm och festivaler med ponnyhästar, gratis mat och kamouflageklädda dansare verkar folkets glädje ha uteblivit. Protesterna mot de styrande har fortsatt, om än i det fördolda.

Nu införs en rad smått bisarra förseelser, som civilklädda poliser spanar efter på Bangkoks gator, skriver Washington Times.

Det är numera förbjudet att bära tröjor med budskap om fred och demokrati. Enligt Business Insider så greps en kvinna i 70-årsåldern i ett tempel tidigare i veckan. Hon hade burit en tröja med texten "Respektera min röst!"

Förbjudet att äta smörgåsar

Den thailändska studentrörelsen har delat ut smörgåsar och organiserat picknickar när det har blivit omöjligt att protestera.

Den 22 juni satte sig en ensam man utanför en lyxig galleria i Bangkok. Han åt en smörgås och läste George Orwells klassiska upprorsroman 1984.

Efter bara några minuter var han omgiven av militärer och fördes iväg efter en stund. På samma plats greps sju andra personer, bara för att ha haft smörgåsar med sig, enligt BBC.

Hunger Games-hälsningen en symbol

Hunger Games-serien, som består av flera böcker och filmer, handlar om hur folket reser sig mot en auktoritär regim i ett science fiction-samhälle.

I serien förekommer en sorts handhälsning med tre fingrar upp i luften, som en symbol för det kuvade folkets upprorsvilja.

Anti-kupprörelsen i Thailand har imiterat hälsningen och gjort den till en tyst protest. Fördelen med hälsningen är att man inte behöver bära en tröja med budskap, eller ens ha en anti-kuppsmörgås i fickan.

Men trots detta så har militären gripit flera personer som gjort hälsningen på Bangkoks gator.

Enligt organisationen Thai Lawyers for Human Rights så har mellan 500 och 700 personer gripits eller blivit inkallade av militärjuntan sedan de tog makten, skriver Business Insider.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: