Efter Reinfeldts tal: SD lägger om sin valkampanj

1 av 3 | Foto: STEFAN MATTSSON
NYHETER

Fredrik Reinfeldt vädjade till svenska folket om tålamod när flyktingströmmarna väntas öka - vilket kommer påverka statsfinanserna.

Efter statsministerns tal lägger SD nu om hela sin valkampanj.

– Vi kommer ställa de andra partierna mot väggen och begära ett svar på frågan hur det ska finansieras, säger Linus Bylund (SD).

Fredrik Reinfeldt höll i dag sitt sommartal från Norrmalmstorg i Stockholm.

En stor del av talet ägnades åt solidaritet med världen utanför Sveriges gränser - och om att flyktingströmmarna till Sverige kommer att öka den närmaste tiden. Något som enligt Reinfeldt kommer att påverka statsfinanserna.

– Vår bedömning är att den väldiga hänsynslöshet i en trasig värld vi ser i vår absoluta närhet är så pass allvarligt att allt fler människor kommer att tvingas fly till Europa och Sverige. Nu ber jag svenska folket att ha tålamod med detta, sa han.

Efter statsministerns tal samlades Sverigedemokraternas stab i ett möte.

"Statsministern har bekräftat: Valet står mellan välfärd och massinvandring. Du väljer 14 september." skriver partiledare Jimmie Åkesson på Twitter.

"Mycket kontroversiellt"

Hans pressansvarige, Linus Bylund, säger att han är mycket förvånad över Reinfeldts tal.

– Det är mycket kontroversiellt av Reinfeldt att säga så här. Vi har fått höra i åtminstone två decennier att om man säger att invandring kostar pengar är man ute och fiskar i mycket mörka vatten. Nu säger han det själv.

SD har nu beslutat att lägga om hela sin valkampanj.

– Det kommer vara den här frågan som dominerar. Vi får från och med nu en egen planhalva. Det finns inget annat parti som driver den politik som vi gör.

Moral snarare än pengar

Hur kommer kampanjen se ut?

– Vi kommer ställa de andra partierna mot väggen och begära ett svar på frågan: Hur ska det här finansieras? Vad ska man skära ner på?

Fredrik Reinfeldts pressekreterare Daniel Valiollahi kommenterar SD:s utspel i ett sms:

– Fredrik Reinfeldt vände sig till svenska folket, inte till ett annat politiskt parti, skriver han.

Svend Dahl, statsvetare och chef på Liberala Nyhetsbyrån tror att Reinfeldts tal kan innebära att SD får större genomslag. Men enligt honom handlade talet snarare om moral än om kostnaden för flyktingströmmarna.

– Han är väldigt tydlig i sitt engagemang för öppenhet. Så länge han är partiledare kommer M aldrig att närma sig SD.

– Men det han gjorde var att föra upp den här frågan på dagordningen och vad vi vet är att när den här frågan diskuteras leder det ofta till att SD får större genomslag, säger Svend Dahl.

ARTIKELN HANDLAR OM