Vem tar över jobbet efter Reinfeldt?

Av: Erik Wiman, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Reinfeldts efterträdare ska vara en kvinna med mycket pondus och ha lösningen på en mycket central fråga:

Hur ska partiet vinna tillbaka väljare från SD?

– Vi måste bli mycket tydligare i integrationsfrågan, säger riksdagsmannen Hanif Bali.

Tårögda moderater såg Fredrik Reinfeldt ta klivet ner från den politiska tronen i går kväll. I vår är det dags för moderaterna att välja en ny partiledare.

Flera personer som Aftonbladet har talat med önskar att Anders Borg blir den som tar över stafettpinnen, men ingen vågar hoppas att han ändrar sig och säger ja.

– Borg har nog lite för attraktiva erbjudanden för att vara intresserad, säger en moderatkälla.

Elmsäter-Svärd

Ett annat namn som pekats ut som en möjlig efterträdare är infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Det som talar för henne är erfarenheten som statsråd och att hon är mycket populär internt i partiet, menar fler källor.

Ett tredje namn är Anna Kinberg Batra som varit moderaternas gruppledare i riksdagen. Hon anses enligt flera personer vara en modern och innovativ politiker med bra ledaregenskaper.

Flera moderater Aftonbladet talat med vill se en kvinnlig partiledare.

– Jag vill inte gå ut och spekulera, men jag ser gärna att vi har en kvinna som har koll på finans- och skattepolitik, säger riksdagsledamoten Hanif Bali.

”Tydligare”

Han menar att nästa partiledares främsta uppgift blir att vinna tillbaka de väljare moderaterna tappat till Sverigedemokraterna.

– Vi måste bli mycket tydligare i integrationsfrågan. Partiledaren måste ha ett svar på frågan hur vi kan vinna på invandringen och hur personer som kommer hit ska kunna få jobb, säger han.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin tror att moderaterna väljer 36-årige riksdagsledamoten Tomas Tobé:

– Han är den som är mest hungrig av de tänkbara kandidaterna. Han har dessutom rest runt i landet på precis samma sätt som Reinfeldt gjorde innan han tog över.

Publicerad: