Gick över tre mil för att arbeta - i tio år

För tio år sedan gick hans bil sönder - sedan dess har han gått till jobbet.

En sträcka på över tre mil, tur och retur.
Nu har människorna i Detroit samlat ihop nästan en halv miljon kronor till 56-årige James Robertson, som äntligen kan köpa sig en ny bil.

Denna solskenshistoria kommer ursprungligen från ABC News. För över ett årtionde sedan gick James Robertsons bil sönder. Han hade inte råd att köpa en ny, så 56-åringen bestämde sig för att börja gå till fabriken i Detroit där han jobbar skift. En sträcka på 3,3 mil, fram och tillbaks.

– För honom är det inget konstigt. Han har sagt att han inget kan föreställa sig ett liv utan arbete. Det finns inte, säger Robertsons bäste vän Blake Pollock, som ABC News har pratat med.

År ut och år in gick Robertson till jobbet - utan att klaga.

– Han var alltid glad när jag såg honom. Det spelade ingen roll om det regnade eller var kallt, säger Polloc.

Startade insamling

Så fortsatte det, fram tills i söndags när 19-årige studenten Evan Leedy, från Detroit, såg en artikel om Robertson och hans hiskligt långa promenad. Där och då bestämde sig Leedy för att starta en insamling på nätet, för att hjälpa till med lite pengar.

– Första målet var att vi skulle få ihop 5 000 dollar. Tanken var att pengarna skulle hjälpa till att betala taxi eller bussresor, säger Evan Leedy.

Men bara några timmar senare hade insamlingen fått in över 10 000 dollar och pengarna fortsatte att trilla in. På söndagskvällen var summan uppe i över 50 000 dollar, vilket motsvarar drygt 400 000 kronor.

Skänker en bil

Men historien slutar inte här. Förutom pengarna har Evan Leedy även fått samtal från representanter från både bilmärkena Honda och Chevrolet, som har erbjudit att skänka en bil till James Robertson.

– Vi är i en position där vi kan hjälpa, och då vill vi naturligtvis det, säger Angela Osbourne, från Chevrolet till ABC News.

Enligt Blake Pollock är James Robertson chockad över all uppståndelse och den stora summan pengar detroitborna har donerat till honom. Nu ska Pollock hjälpa sin gamle vän med att styra upp ett möte med ekonomiskt kunniga människor som ska ge experthjälp angående hur Robertson ska använda pengarna.

– Vi vill se till att alla fantastiska donationer verkligen går till att hjälpa Robertson och hans liv, och inte till andra saker eller till människor som vill få sig en del av kakan, säger Pollock.

Publisert: