KD tappar flest väljare till SD

Söder: "Vi är nya KD"

Kristdemokraterna blöder väljare till Sverigedemokraterna.

En stor del av KD:s väljare har gått till SD sedan valet, visar Aftonbladet/Sverige Tycker opinionsmätning.

– Vi är de nya Kristdemokraterna, säger SD:s partisekreterare Björn Söder.

Allt fler av KD:s väljare går över till Sverigedemokraterna, visar nya mätningar från Aftonbladet/Sverige tycker.

– I eftervalsanalysen såg vi att många av KD:s väljare har SD som näst bästa parti. Vi ser nu i mätningarna efter Decemberöverenskommelsen att andelen kristdemokrater som väljer att gå till SD ökar, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Inizio.

"Integrationsutspelen gynnar oss"

Under perioden, den 18 december, gick KD ut med att man vill göra omfattande förändringar för att sänka kostnaderna för flyktingmottagandet, bland annat lägre bidrag och tillfälliga uppehållstillstånd.

Björn Söder tror att integrationsförslagen spelar in, och väntar sig ytterligare dränage både från FP och KD efter partiernas respektive utspel i januari. Han tar upp att en opinionsmätning från Dagens Nyheter/Ipsos nyss visat att integration seglat upp som väljarnas näst viktigaste fråga.

– När de lyfter de här frågorna gynnar det oss. Vi har ju drivit det här under lång tid. Vi har sett samma utveckling i Danmark. Vi har störst legitimitet inom integration och migrationsfrågor, och deras utspel är bara slag i luften. Väljarna är inte dumma, de vet att de här partierna suttit i regeringsställning i åtta år utan att göra något mer än att ingå migrationsöverenskommelse med Miljöpartiet.

"Vi är nya KD"

Söder tror också att många KD-väljare känner sig svikna.

– Vi är det enda partiet som lyfter upp värdekonservatismen, och vi slår fast i vårt principprogram att det är kristendomen som byggt vårt samhälle. Vi driver fortfarande familjepolitiska frågor som abortfrågan. Dessutom skulle vår politik rädda fler människoliv med större bistånd i stället för få permanenta uppehållstillstånd i Sverige. Vi är de nya kristdemokraterna på många sätt.

Vikarierande partiledare Mattias Karlsson:

– Trovärdigheten hos FP och KD i integrations- och migrationsfrågor är låg. Så länge det bara handlar om utspel tror jag också att deras väljare kommer fortsätta gå till oss. Men skulle man visa att man menar allvar med sina förslag så är jag inte säker att man skulle fortsätta tappa.

Han tror dock flödet mellan KD och SD primärt handlar om decemberöverenskommelsen och värdekonservatismen.

– Är man ideologiskt konservativ har man problem med att Alliansen lagt sig platt för en rödgrön regering med stöd av vänsterpartiet.

KD: "Vitt skilda utgångspunkter"

Fredrik Hardt, pressekreterare hos Kristdemokraterna vill inte kommentera Aftonbladet/Inizios mätning som visar det ökade tappet till SD.

– Olika opinionsmätningar visar olika saker, och eftersom SD är ett parti som växer är det flera partier som tappar till dem.

Att Söder tror att KD:s integrationsutspel kommer att göra flödet än större till SD, kommenterar Hardt så här:

– Det kan säkert vara så att han tycker det. Vi föreslår vår politik efter vad vi tycker. Men vår utgångspunkt är vitt skild från Sverigedemokraternas. Vi vill inte, som de, stänga dörrarna för dem som kommer hit. Däremot vill vi se till att de som kommer hit kommer i arbete. Göran Hägglund har varit tydlig med att många av dem som röstar på SD inte är rasister, utan oroliga för de utmaningar vi har, och anser att vi ska ta hand om nyanlända på bättre sätt.

Publisert: