Nyheter

”Jag ser skräcken i deras ögon”

Av: 

John Granlund

Ida Persson

Foto: TT

NYHETER

Paret hade försökt få barn i fem år.

Men något gick snett under förlossningen och mamman avled senare av sina skador.

Nu berättar pappan sin historia.

– Han undrar varför ingen lyssnade på honom, säger advokat Michael Lindblom.

Beskedet kom i december. Efter 13 års äktenskap och fem år av fertilitetsbehandlingar hade paret äntligen blivit med barn.

Kvinnan var liten, bara 1,53 lång och barnet vägde nästan fem kilo. Trots det hade ingen av barnmorskorna på BB Sophia i Stockholm övervägt kejsarsnitt. "Kvinnan är stark och klarar mycket mer än vad man tror", sa sjukvårdspersonalen, enligt pappans historia.

Helt utmattad

När paret åkte in till BB Sophia i augusti var de förväntansfulla.

"Allt känns så fantastiskt underbart och min hustrus ansikte lyser av lycka att det nu äntligen så är det dags", skriver pappan i sin rapport till Inspektionen för vård och omsorg.

Men förlossningen blev komplicerad och efter två dagar av intensivt värkarbete valde sjukvårdspersonalen att sätta i gång förlossningen. Mamman var då helt utmattad.

– Pappan sa till sjukvårdspersonalen flera gånger att hon inte orkade mer, säger pappans advokat Michael Lindblom.

Kvinnan uppmanades att hålla andan för att ge mer kraft åt krystningarna, men hade svårt att hålla luften inne.

När ingenting annat fungerade blev pappan tillsagd att böja fram hennes huvud för att hålla kvar hennes luft i lungorna. Trots att kvinnan klagade över andnöd fortsatte hon att pressas av barnmorskorna, berättar pappan. Han beskriver hur sängens position ändrades flera gånger för att hålla kvinnan upprätt. Till slut hamnade hon i en ”fällknivsposition”.

”Askgrå i ansiktet”

Huvudet kom ut, men barnet fastnade med skuldrorna. Pappan beskriver hur ansiktet var alldeles blått.

Strax därefter blir kvinnan okontaktbar.

– Han beskriver hur hon blev askgrå i ansiktet och blå på läpparna. Pappan ropade att något är fel, att hon inte andades. Han ropade igen. Men han upplever att ingen lyssnade. Det är först när man vände mamman som man upptäckte att hon är okontaktbar. Då uppstår tumult, säger Michael Lindblom.

En läkare hoppade upp i sängen för att utföra hjärt- och lungräddning eftersom kvinnan saknade puls. Pappan fick inte längre vara kvar i rummet och visades ut i korridoren.

Pappan beskriver hur situationen var okontrollerad och hur personalen famlade runt "utan destination".

"Jag ser skräcken i deras ögon", skriver pappan i rapporten.

Dog efter en vecka

– Det verkar som att personalen har varit helt fokuserad på barnet. Man är mellan åtta och tolv personer i rummet men ingen fokuserade på kvinnan, alla jobbade febrilt med att försöka få ut det här barnet. Det är tydligt att man brustit i tillsynen, säger Michael Lindblom.

Läkaren lyckas återuppliva kvinnan som efter en och en halv timme fördes med ambulans till Karolinska sjukhuset. En dryg vecka senare avled hon, till följd av syrebrist och omfattande hjärnskador. Hon fick aldrig se sitt barn.

BB Sophia: Har gått rätt till

– Hjärt- och lungräddningen kom i gång först tre till fem minuter efter att mamman slutat andas. Det är anmärkningsvärt lång tid. Dessutom kan man tycka att de skulle skicka kvinnan till Karolinska tidigare. Om läget var så akut, varför ringde man inte ambulans direkt? säger Michael Lindblom.

Han beskriver hur pappan känner sig negligerad av BB Sophia. I rapporten ställer han flera frågor till personalen:

Varför forcerades tempot utan anpassning till hur hon mådde? Varför var min hustru aldrig under uppsikt? Varför kontrollerades inte hennes puls och blodtryck?

Men enligt BB Sophia har allt gått rätt till. I ett pressmeddelande som skickades ut kort efter händelsen skrev de att kvinnans tillstånd "inte på något sätt kan kopplas till BB Sophias kapacitet inom intensivvård". De vill inte kommentera händelsen i detalj men uppger att det inte fanns några indikationer på att barnet vägde närmare fem kilo.

– Vi hade ingen aning om det. Det fanns inget i kvinnans journal från mödravårdscentralen som pekade på att barnets födelsevikt skulle vara 4,8 kilo. Där saknas helt uppgifter som pekar mot den här födelsevikten, säger Ulrica Törning, pressansvarig på BB Sophia.

”Obeskrivligt trauma”

Pappan, en 50-årig man, är nu hemma med sin dotter. Det är ännu för tidigt att säga om barnet har drabbats av några skador under den svåra förlossningen.

– Det här är så klart ett obeskrivligt trauma för pappan. Han upplever att hela hans liv har förändrats. Helt plötsligt har han blivit ensam och ensamstående förälder. Han upplever att sjukhuset inte lyssnat på honom. Som tur är har han ett socialt nätverk som hjälper honom i detta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter