18 års fängelse för knivmord

1 av 12
NYHETER

Den 67-årige mannen högg ihjäl sin fru med kniv.

I dag dömdes han till 18 års fängelse för mordet.

Mannen ska även betala skadestånd på 300 000 kronor.

– Det är en grym och brutal gärning på en skyddslös kvinna, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.

Den 15 oktober i fjol dödades den 64-åriga kvinnan med flera knivhugg i sitt hem i Enskede.

Knivhuggen träffade bland annat kvinnans hjärta och vänstra lungsäcken.

I dag dömde Södertörns tingsrätt en 67-årig man till 18 års fängelse för mordet. Han ska också betala 300 000 kronor i skadestånd till kvinnans barn. På grund av mannens höga ålder dömdes han inte till livstid.

– Jag anser att tingsrätten har gjort en korrekt bedömning i skuldfrågan men jag anser att den tilltalade ska dömas till ett livstidsstraff, skriver målsägande advokat Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till Aftonbladet.

Har inget minne av händelsen

Enligt domen finns det inga omständigheter som kan göra gärningen mindre grov och den ska därför räknas som mord.

– Det är en grym och brutal gärning på en skyddslös kvinna, skriver Elisabeth Massi Fritz.

Mannen själv menar att han inte har något minne av händelsen och att han därför varken kan förneka eller erkänna brottet. Han ville därför att mordet skulle bedömas som dråp.

Polisen fattade snabbt misstankar mot 67-åringen och anhöll honom i sin frånvaro redan två timmar efter mordet. Dagen efter mordet häktades han efter att han självmant överlämnat sig till polisen.

Motivet var att återupprätta familjens heder

Kvinnan och mannen hade tidigare en relation. De två ska fortfarande ha varit gifta när mordet skedde fast separerade sedan lång tid tillbaka. Enligt domen var mannens motiv till mordet var att återupprätta sin egen och familjens heder, som han ansåg ha skadats av att kvinnan inte ville bo med honom.

Kvinnan och mannen hade två barn tillsammans, som nu båda tilldelas skadestånd. Sonen bodde hos kvinnan och ska ha varit närvarande vid mordtillfället. I sitt vittnesmål uppgav han att han såg sin far hugga modern med en fällkniv. Han säger även att mannen vid flera tillfällen mordhotat kvinnan via sms.

– Offret hade varit i stort behov av ett omfattande skydd. Hade hon fått det hade detta mord inte behövt äga rum, skriver Elisabeth Massi Fritz.

Mordvapnet har inte hittats.

Redan i mars 2008 dömdes den 67-åriga mannen till fängelse i ett och ett halvt år för grov misshandel av den nu mördade kvinnan.

ARTIKELN HANDLAR OM